Деца събраха 12,8 тона хартия за екоинициатива

„Стара хартия за нова книга“ спаси от изсичане 166 дървета

14 септември 2020 г.

Снимка: организаторите

За осма поредна година в София се проведе националната кампания „Стара хартия за нова книга“. Малко преди старта на новата учебна година, децата събраха 12,8 тона хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 166 дървета. На 13 септември пред Книжен център „Гринуич“ преминаха 2130 деца, които получиха 2950 книги. Сред тях бяха и двете специални издания на „ЕКОПАК България“ - „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“, публикувани специално за каузата.

„Да сближим децата с книгата е едно много важно приятелство, една любов, която трябва да разцъфти и продължи през целия живот“, каза доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет в направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“. И тази година „Стара хартия за нова книга“ беше част от Календара на културните събития на Столична община.

Изпълнителният директор на „ЕКОПАК България“ Александър Урманов също поздрави всички присъстващи. „За нас е голям празник да видим толкова малки еколози на едно място с идеята да направят мястото, на което живеем, още по-добро“, заяви той.

„Тази година е по-различна, но се радвам, че отново сме заедно, за да отпразнуваме любовта си към четенето и природата“, сподели управителят на Книжен център „Гринуич“ Виктория Бисерова.

С много шум „Бон-Бон“ поставиха началото на вълнуващия ден и направиха сериозна заявка за предстоящия си мюзикъл „Пепеляшка“, който ще представят на 16 септември в парка на „Военната академия“. Звездите на Voice Academy взривиха сцената с невероятните си изпълнения, а шоуто на илюзиониста Ненчо Илчев омагьоса всички гости на събитието. За най-малките „Театър на приказката – София“ представи куклената постановка „Косе Босе“. В литературна игра на писателя Иван Раденков участниците имаха възможност да спечелят книгата „Котаракът Франт и загадъчният остров“, която беше символ на тазгодишната кампания. Награди получиха и онези смелчаци, които се включиха в ековикторина.

Водещият на прогнозата за времето по bTV Борислав Лазаров, водещата на „Търси се“ Нели Хаджийска, водещите на сутрешния блок по Bulgaria ON AIR Гери Венкова и Златимир Йочев и оперната прима Ина Кънчева бяха специалните посланици на каузата тази година. Именно те съветваха децата в избора на нови книжки.

Голямото предизвикателство на организаторите тази година е конкурсът за корица на книгата „Пазителите на планетата“. В него имат възможност да се включат децата в цялата страна, а за да го направят е нужно да изпратят своите предложения до 27 септември на e-mail books@enthusiast.bg. Професионално жури ще оцени най-добрите и оригинални корици, а победителите в четирите възрастови групи (от 3 до 6, от 7 до 10, от 11 до 14 и от 15 до 18 години) ще получат награди.

 

Коментари
Последни видеа