Двойките, които пият еднакво количество алкохол, са по-малко застрашени от развод

Колкото и необикновено да звучи, разделите са по-чести при онези семейства, в които единият е заклет трезвеник

30 октомври 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Когато вдигнете наздравица с половинката си, гледайте да не довършвате бутилката сами.

Ново изследване доказа, че двойките, които пият еднакво количество алкохол, са по-малко застрашени от развод, пише Daily Mail.

Какво показва проучването

Проучването, обхващащо около 20 000 женени двойки, е проведено от Института за обществено здраве в Норвегия. Данните от него сочат, че когато и двамата съпрузи консумират умерени количества алкохол, разводите са най-рядко срещани. Само 5,8 на сто от представителите на тази група са се разделили с постояния си партньор.

Най-голям процент на разводите - 26,8, се наблюдавал при двойките, в които съпругът почти не пие, а половинката му системно прекалява. Вероятно дамите са по-толерантни към слабостите на партньорите си: в огледалния случай разводите са 13,1 процента. Обяснение за това според учените може да потърси във факта, че алкохолизмът се отразява по-тежко на жените, а и по-трудно се приема от обществото.

Когато и двамата са изкушени

В случаите, в които и двамата съпрузи злоупотребяват с напитките, процентът на разводите е 17,2%. Като цяло, колкото повече се пие, толкова по-голям е рискът от развод, отбелязва Фартайн Аск Торвик, един от авторите на изследването. Към това се прибавя фактът, че рискът е по-малък, когато и двамата съпрузи консумират приблизително същото количество.

Обекти.бг

Коментари
Последни видеа