Как да помогнете на детето да се адаптира след бурята на пубертета

Пътеводител за родители на 15-17-годишните (част 2)

17 юни 2022 г.

Снимка: Getty
 

В първата част на материала, акцентът падна на промените в тялото и психиката в предпубертетната възраст. Те са свързани с не особено приятни емоции. На 9 – 11 години детето , пък и родителите, трябва да се готови за предизвикателствата.
Как родителите могат да помогнат на своя син или дъщеря да прегърнат промяната, разказва психоложката Маргарита Кончаловска 

15–17 години

На тази възраст обикновено пубертетът приключва, въпреки че процесът на психологическо и емоционално съзряване ще продължи повече от една година.
Тийнейджърът се опитва да намери лична идентичност: да отговори на въпроса кой е той, на какво е способен, с кого се идентифицира (включително на външен вид). 
Сега връстниците от противоположния пол излизат на преден план. И поради това той/тя има болезнено възприемане на образа на своето „аз“, и е максимално загрижен за собственото тяло.
Младият мъж или момиче вече оценява себе си по нов начин: възможно ли е да ме обичаш такъв какъвто съм. И ако положителният отговор е очевиден за възрастните,

тийнейджърите често отговарят с „не“

В много отношения за това са виновни бляскавите образи, които виждат от екраните и в социалните мрежи.
Когато въображаемото, идеално „аз“ (стройно мускулесто тяло, безупречни форми, голям бюст, дълги крака и т.н.) рязкf не съвпада с реалното, възникват болезнени преживявания. Неслучайно именно през юношеството настъпва пикът на тежките психологически и хранителни разстройства, като депресия или анорексия.

Как трябва да действат родителите

Дори ако ви се струва, че има сериозна причина за безпокойство (например наднормено тегло или изкьощавяване ), помислете десет пъти, преди да изразите безпокойството си на глас. И по-добре – консултирайте се със специалист, защото възрастните също могат да попаднат във властта на собствените си комплекси и стереотипи.

Укрепете самочувствието на тийнейджъра

В юношеството авторитетът на родителите като цяло е сведен до минимум и особено по отношение на външния вид. Единственото изключение от това правило може да бъде родител от противоположния пол. Често той оказва особено влияние върху самочувствието на сина или дъщерята и то много зависи от неговата подкрепа и топлина. 
Момиче, което се смята за грозно, ще се справи по-бързо с емоциите си, ако баща ѝ напомни колко е красива.

Бъдете внимателен наблюдател

Задача на родителите е да не пропускат проблеми с физическото или психическото здраве. Недоволството от себе си е естествено, но не трябва да пречи на живота.
Причина да консултирате детето с психолог или психиатър са нарушенията на съня и храненето (както неукротим апетит, така и загубата му), мания за определени аспекти на външния вид (да речем, предполагаемо дълъг нос), прояви на автоагресия или саморазрушително поведение, включително изтощителни диети и упражнения във фитнеса.
Основното нещо, което ще помогне на детето да преживее пубертета, е чувството за подкрепа, което любовта на близките дава.
Ако родителите винаги са готови да изслушат и да помогнат без осъждане или морализиране, това е най-добрата помощ на всяка възраст.

Мона Василава
 

 

 

Коментари
Последни видеа