Повече от 40% от учениците с главоболие

Обикновено се появява след уроците

10 февруари 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Съгласно данните от изследване на преподавателя в катедра психология на образованието на Иркутския държавен университет в Русия Елена Аршинска, повече от 40% от децата изпитват периодично главоболие след училище, съобщава letidor.ru.

Анкетирани са повече от 1000 подрастващи между 6 и 9 клас и резултатите показали, че в края на деня повече от половината чувстват неразположение. При това 40% от учениците свързват намаленото си самочувствие именно с учебния процес.

Станало ясно също и, че колкото са по-големи учениците, толкова по-често те изпитват главоболие след часовете. Сред осмокласниците на някои общообразователни училища неразположение усещат до 84% от децата. А повече от половината ученици от 8 и 9 клас твърдят, че недоспиват заради обема на домашните.

Авторът на социалното изследване нарича свръхголямото натоварване и интелектуалното пренапрягане едни от факторите, които стоят в основата на много болести. Аршинска препоръчва на родителите да отделят повече внимание не само на физическото самочувствие, но и на психическото състояние на децата.

И за финал – положителни емоции в процеса на учене изпитват едва 17% от запитаните ученици от общообразователни училища.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа