Подари мъничко вълшебство

За изграждане на център за подкрепа на недоносени деца и техните родители

15 декември 2016 г.

„Подари мъничко вълшебство“ - под това мото ще премине благотворителният Коледен базар на 17 декември (събота) в Сердика Център. Множество артисти предоставят безвъзмездно свои произведения: ръчно изработени бижута, авторски картини, изделия от текстил, прежда, дърво, метал и глина, играчки, оригинални лакомства.

Фондация „Нашите недоносени деца“ организира базара, за да набере средства за построяване на семеен център за комплексна помощ и подкрепа на недоносени деца и на техните семейства. Финансирането е необходимо за обзавеждане и закупуване на терапевтични играчки и материали за работа с деца, компютърна техника и мултимедия за провеждане на семинари и обучения на родители на недоносени бебета.

В центъра ще има условия преждевременно родените деца да развият пълния си потенциал с помощта на експерти по ранно детско развитие, психолози, логопеди и много други специалисти. Майките и бащите на тези деца пък ще могат да се консултират и да получат съвети от педиатри, физиотерапевти, други здравни работници, да получат психологическа подкрепа, както и да обменят опит с други родители, преминали през същото изпитание.

Едно от най-важните предназначения на центъра ще бъде да помогне на семействата да отговорят на специфичните потребности, които техните деца ще имат в следващите години.

„Всички ние, като родители на недоносени деца, първоначално вярваме, че най-трудният етап завършва с изписването на бебето от болницата. Истината е, че трудностите едва започват, дори и за децата, които излизат привидно здрави от неонатологичното отделение. Следва дълъг период на проследяване, адаптация, развиване на социални умения, сблъскване с образователната система.

Около 50% от децата, родени по-рано, страдат от някакъв вид затруднения в училище, според статистиката. Голяма част от тези случаи е възможно да бъдат предотвратени с навременна работа със специалисти по ранно детско развитие. Именно това е и целта ни – със създаването на този семеен център, освен че ще осигурим място за родителите, където те да получат необходимата подкрепа и информация, ще помогнем на много деца в тяхното развитие”, споделя Надя Дренска от фондацията.

Коледният базар е само една от инициативите в рамките на цялостна кампания за набиране на средства, с които да се финансира изграждането на центъра за комплексни услуги на фондацията. Кампанията стартира на 17 ноември тази година с отбелязването на Световния ден на недоносените деца.

Множество артисти предоставят безвъзмездно свои произведения: ръчно изработени бижута, авторски картини, изделия от текстил, прежда, дърво, метал и глина, играчки, оригинални лакомства и много други. Всички творби, които ще бъдат предложени на благотворителния Коледен базар, са публикувани на Фейсбук страницата на инициативата.

Как да подкрепите инициативата можете да научите тук.

 

Коментари
Последни видеа