Малки изобретатели творят в проекта "Умна къща"

Kids in Tech ще ги научи как да упражняват професиите на бъдещето

Какво по-добро училище от реалния живот? Следвайки добрите практики на страни - лидери в предлагането на иновативно образование, Kids in Tech ще стартира новата учебна година със серия от практически проекти. Ще развива целенасочено конкретни умения, необходими на децата, за да упражняват професиите на бъдещето: критично мислене, креативно решаване на проблеми, адаптивност и увереност в способностите.

В периода 4-8 септември малките изобретатели ще реализират проекта „Умна къща“. За целта ще преминат през серия от обучения в различни области - ще работят по различна част от проекта в среда, която ги поставя максимално близо до техния реален живот. По този начин децата съвсем ествествено възприемат преподаваната материя, осъзнават смисъла и практическата необходимост на това, което изучават.

Този проект е подходящ за деца от 6 до 12 г.

Ключов елемент в концепцията е физическата активност. През всеки ден от проекта децата ще обогатяват двигателната си култура, изучавайки хип-хоп стъпки и български народни хора с помощта танцовия пъзел „Таратанци“ и професионалистите от Skip a Beat Dance School. Кратките хореографии ще бъдат представени на финала на седмицата.

Програма:

Ден 1 Открий тайните на математиката (реализира се от „Център по забавна математика“)

В първия ден от проекта децата ще разберат защо е нужна математиката за построяването на умната къща, каква е ролята на математиката в живота, защо е важна, какво ни носи. Използвайки цялото си тялото и движението му, децата ще изучават какво е мащаб и каква е връзката между нарисувани линии и траектории в пространството.

Ще изчисляват лица и обиколки, съобразени с възрастта на съответната група. Малчуганите ще разберат защо кръгът е предпочитана форма и в природата, и в структурата на умната къща. Забавната математика ще ги подготви за следващата част от проекта – архитектурното проектиране.

Ден 2 - Планирай архитектурен шедьовър (реализира се от „Детска архитектурна работилница“)

По време на втория ден от проекта децата ще открият какво е общото между човешкото тяло и къщите, които обитаваме. Малките архитекти ще научат какви сили действат на сградите, пресъздавайки различни елементи от техните конструкции с... телата си.

Ще разберат кога една структура е стабилна, създавайки устойчиви сфери от триъгълници, направени от дървени шишове и ластици. Накрая ще създадат макети на своите умни къщи от различни геометрични форми и ще измислят истории свързани с тях.

Ден 3 - Построй си умна къща (реализира се от „Open CardBoard“)

Ден 3 е същината на проекта, умните къщи ще добият реален облик. Децата ще се запознаят с нестандартните и малко известни в България геодезични куполи, заимствани от математика Бъкминстър Фулър (Buckminster "Bucky” Fuller).

Геодезичните куполи са самоносещи, леки конструкции, изградени предимно от разностранни триъгълници. Малките строители ще използват само равностранни триъгълници и квадрати, за да имат по-голяма свобода в творенето. Ще надградят наученото от предходните дни, като построят къща в предварително зададените реални размери. И ще обсъдят разликите между една нормална и една умна къща, а след това ще подготвят постройките за нуждите на инфраструктурата, която ще разработят в четвъртия ден.

Ден 4 - Програмирай роботи на бъдещето (реализира се от „MindHub“)

В четвъртия ден от проекта децата ще разберат защо някои къщи са умни, как те ни носят сигурност, удобство и икономии. Малките програмисти ще създават програми за автоматизация на техните къщи и ще програмират роботи да управляват умния им дом.

Ден 5 - Презентирай своята умна къща

Децата ще финализират своите умни къщи и ще изготвят кратки презентации за преживяното през седмицата. Презентациите, както и хореографиите от часовете по движение, ще бъдат представени пред родителите. По този начин децата ще упражняват презентационни умения и ще развиват увереност за изявяване пред публика.

Кога и къде?

- 4-8 септември от 09:00 – 17:00 ч. в Спортна База "Бояна"/ Академия "Витоша".

Колко струва?

-241 лв. за ранно записване до 1 август. Редовна цена за записване след 1 август – 267 лв. Таксата включва участие във всички фази от проекта + обяд, десерт и вода.

Как може да запишете детето си?

- Изпратете имейл на office@taratanci.com с Вашето име, телефон за връзка, 2 имена и година на раждане на детето или се обадете на посочените телефони: 0885 037 116 / 0883 455 537. Успешната регистрация става чрез предварително заплащане на 50% от таксата (121 лв.)* Останалата сума се заплаща на място в първия ден от проекта.

*При отказ от участие по-късно от 15 дни преди началото на проекта заплатената сума за записване в размер на 121 лв. не се възстановява.

Местата са ограничени до 17 деца.

Коментари
Последни видеа