След брака тестостеронът пада

Ергените с по-високи нива на секс хормона от семейните

Снимка: Shutterstock

Бракът влияе по особен начин на мъжа. Датски учени установиха, че след сватбата при мъже на 30 до 60 години настъпват промени в нивата на тестостерон – хормонът отговорник за секса.
Те проследили тези промени при 1111 представители на силния пол, съобщава meddaily.ru  и установили значителен спад при семейните мъже. 
Най-странно е, че при разведените подобна промяна не била установена.

Най-високи нива на сексуалния хормон били регистрирани при ергените. Факт, който озадачава учените. Защото семейните мъже водят по-редовен и активен сексуален живот. А е известно, че колкото мъжът по-рядко прави секс, толкова по-високи би трябвало да са нивата на тестостерон.

Друг факт, свързан с брака е, че той оказва негативно влияние и на фигурата на мъжа. Мускулатурата се отпуска и той напълнява.
А след раждането на детето килограмите му допълнително се увеличават.

Оказва се, че боди мас индексът на семейните е средно с 1,4 кг. по-висок от този на ергените. Като мъжът трупа килограми не през деветте месеца, докато съпругата му е бременна, а след това. И започва да наддава на тегло постепенно, след като детето се роди, установиха британски учени от университета в Бат.
Ако обаче се разведе, отслабва. Това се случва преди и след развода, но ефектът от „вталяването“ не е траен, а временен.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа