20 известни българи прегръщат каузата за детска линейка

Арт фотографии на популярни личности събират средства за "Да оставим следи IV"

11 декември 2016 г.

Актрисата Елена Петрова в кадър за "Да оставим следи IV"

Снимки, които „хващат за гърлото“, създадени в името на детското добро... Кой казва, че изкуството е отвлечено, далеч от злободневното, нещо, създадено само за да радва сетивата ни и да ни облагородява. То е способно да решава важни социални проблеми и две жени го доказват вече четири години.

Велислава Каймаканова-Ножарова и дъщеря ѝ Вилерже

Фотографката Велислава Каймаканова-Ножарова и гримьорката Силвия Стойчева накараха куп известни българи да застанат зад една кауза, която може да промени към по-добро света на децата.

Лили Иванова, Койна Русева, Вики Терзийска, Марта Вачкова, Астор, Любен Дилов-син, Орлин Павлов... свикнали сме да свързваме имената им с концерти, с шоу, но днес те позират пред обектива на Велислава, за да подкрепят нещо наистина значимо.

„Досега с парите от фотографиите купувахме кувьози, но тази година сме се захванали с нещо много по-голямо – новата ни кампания "Да оставим следи IV" е за закупуване на първата в България педиатрична линейка и транспортен кувьоз към нея. Знаете ли, че в момента недоносените бебета се транспортират, увити в одеало, или в стари стационарни кувьози, производство 1951-52 година?", казва Велислава. „Обещала съм тази линейка да бъде толкова светла и шарена като детски клуб, че децата да не се чувстват като в болница и да оздравеят на момента.“

Преди 4 години Велислава и Силвия решават да снимат хора, места и неща така, както те ги виждат. Този техен уникален поглед е отразен във всяка от творбите, които ще видят и посетителите на изложбата-търг в началото на декември. От разпродажбата хората в сдружение „Кауза“ - Велислава, Силвия, Владислав Ножаров, Игор Марковски, Мадлен Пейчева и Невена Илиева се надяват да съберат 120 000 лв., за да купят с тях детската линейка.

„Когато съберем парите, ще решим на коя държавна болница да я дарим, за да обслужва възможно най-голям брой деца, които се нуждаят от нея“, обяснява фотографката.

До момента с пари, събрани от търговете на снимки в предишни години, са закупени кувьози за неонатологичните отделения към МБАЛ „Киро Попов“ в Карлово, МБАЛ - Пловдив АД, УМБАЛ „Света Марина” ЕАД във Варна, СБАГАЛ "Проф.д-р Д.Стаматов - Варна", МБАЛ „Силистра” АД, МБАЛ „РУСЕ” АД, ДМСГД "Бургас", неонатални монитори за Първа САГБАЛ „Св. София“ ЕАД.

До момента за "Да оставим следи IV" за първата детска линейка в България има събрани 31 000 лв. Можете да подкрепите кампанията чрез:

• Дарителска сметка в лева: Уникредит Булбанк Ад, София, IBAN: BG03UNCR70001522084440

• СМС на номер 17 777 с текст DMS KAUZA

А ето и някои от най-разтърсващите фотографии и песента, записана в името на детското добро и събрала куп звезди на българската музика:

Коментари
Последни видеа