5 неучебни дни  между първия и втория срок

Учениците ще се върнат в клас на 7 февруари, реши МОН

22 януари 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Общо пет ще бъдат неучебните дни в края на първия и в началото на втория срок, съобщиха от Министерство на образованието и науката.
Учебни занятия

няма да има от 31 януари до 4 февруари 2022 г.

Заедно със съботите и неделите това са общо девет календарни дни.
Учениците ще се върнат в клас на 7 февруари т.г. 
В зависимост от инструкциите на здравните власти вторият срок

ще започне присъствено или в електронна среда.

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през учебната година. 
Пропуснатият материал ще бъде преструктуриран и наваксан в редовните часове през втория учебен срок.

Ако няма забрана от здравните власти, олимпиадите ще се провеждат по график, дори ако датите им съвпадат с неучебен ден. 
Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков ще издаде такава заповед, след като днес Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование прие неговото предложение. 
Според министъра на образованието и науката акад. Николай Денков е добре учителите също да използват неучебните дни за почивка. Той ще препоръча на директорите на училища да осигурят възможност на всички преподаватели да ползват платен отпуск за последния ден от месец януари и за дните от 2 до 4 февруари т.г. включително. 
По този начин и учениците, и учителите ще могат да се възстановят от стреса и умората, свързани с изпитванията и оформянето на срочните оценки. В същото време ще се даде възможност за облекчаване на здравната система, тъй като около първата седмица на февруари се очакват  пикови стойности на заразени с COVID-19.

 

Коментари
Последни видеа