94% от институциите за деца у нас са закрити

Изградените семейни къщички дават различен шанс за живот на 7600 деца

06 ноември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

В момента 94 % от всички институции за деца са закрити, каза заместник -министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на пресконференция преди откриването на форум за деинституционализацията на грижата за деца в НДК, цитирана от Darik.

В конференцията ще участват над 320 участници от 31 страни.
Русинова припомни, че през 2010 година беше приета Националната стратегия "Визия за деинституционализацията на децата в България", която очерта най-мащабната реформа в социална сфера. Стратегията поставя фокус върху закриването на всички институции за деца в страната до 2025 година.

Бяха създадени малки семейни къщички от резидентен тип, които се намират в жилищен квартал. Това даде различен шанс за живот на 7600 деца. Те са изградени близо са до училища, до болници. В тях децата могат да играят със свои връстници, да са част от общността.
Все още на територията на страната има 21 специализирани институции, в които се отглеждат 495 деца и младежи. Останалите 21 институции ще бъдат закрити до края на 2021 година, а децата и младежите - изведени. 
 

 

 

Коментари
Последни видеа