България на опашката сред добрите страни за отглеждане на деца

Заема 67 място от общо 73 държави, включени в американската класация

21 януари 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Излезе списъкът, който всяка година подрежда страните в света, които осигуряват благоприятни условия за отглеждане на деца. Той се изготвя от сп. US News & World Report и  бизнес училището „Уортън“ към университета в Пенсилвания.

Страните, които водят световната класация, се оценяват по 8 критерия: зачитане на правата на човека, добро отношение към семействата, стремеж към джендър равноправие, удовлетвореност на населението, равноправно заплащане на труда, безопасност, добре развити системи за образование и здравеопазване.

Учените също така отчитат условията за платен отпуск за отглеждане на дете във всяка една страна, достъпност до училищно образование и среден доход на глава от населението. 
Дания, Швеция и Норвегия водят класацията и то не за първа година. Те са сочени за страни, най-подходящи за отглеждане на деца. Там отпуската на майките и бащите за отглеждане на дете е най-дълга, предучилищното образование е безплатно, а обществото – добре настроено към семействата.

В първата десетка влизат още Канада, Холандия, Финландия, Швейцария, Нова Зеландия, Австралия и Австрия.
България е подредена в опашката – на 67- о място (от 73 възможни). Непосредствено пред нас са Естония и Словения. След нас остават: Боливия, Еквадор, Гватемала, Оман, Сърбия и Ливан.

Пълният списък на страните може да разгледате тук.

 

Коментари
Последни видеа