Д-р Олга от войната в Украйна до коронавируса в България

„С пациентите, които вярват, че ще преборят болестта, често се случва чудо.“, казва един от най-младите анестезиолози в Александровска болница

30 май 2020 г.

Скриншот: БНТ

Да се радваш на пролетта с всяко вдишване, след като 14 дни не си излизал от болницата и не си спал, за да не дадеш шанс на смъртта – това преживява д-р Олга Шпортко, един от най-младите анестезиолози в Александровска болница.

Тя работи и в отделението за COVID-19

„При пациентите, които вряват, че ще преборят болестта, често се случват чудеса. Вътрешната вяра е изключително важна в нашата работа, тя лекува.“, сподели пред БНТ тя.

Шпортко вече се е сблъсквала с две войни – сега се бори на първа линия с коронавируса, но преди шест години напуска родната Украйна заради гражданските сблъсъци там.  Майка ѝ работи в Донецк, изпитала е ужаса на военните действия и до ден днешен има страх от самолети и фойерверки. Семейството бяга в България при роднини и тя завършва медицина.

По време на 14-дневния период в отделението за COVID-19 изкарала едно особено тежко нощно дежурство. „Бях много изморена и споделих това на болния, който не можеше да говори, защото беше на изкуствена вентилация.

Казах му „Добре, ама ти даже не можеш да ми отговориш и явно ти е още по-тежко.

Щом ме разбираш, значи има надежда и нещата се се оправят.“, спомня си д-р Олга.

Излизайки от болницата след карантината, тя вижда, че пролетта е дошла. И диша така, както никога преди не е дишала на открито. „Едно от най-позитивните неща в нашата работа е да видиш човек, който е бил на границата между живота и смъртта, как след няколко дни или седмици започва да говори, разхожда се, храни се, и накрай тръгва усмихнат към близките си. Това ми е най-голямата радост.“, признава анестезиологът.

Коментари
Последни видеа