Да учиш с нослето

Аромат на рози помага на децата да запаметяват информация на сън

13 февруари 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Уханието на рози се оказа стимулиращо за знанията – германски учени установиха, че вдишан по време на сън, ароматът улеснявал запаметяването на информация при децата. В изследването, цитирано от Science Alert,

Учениците са обогатили речниковия си запас по английски с  30 % повече

Отколкото когато в стаите им горял тамян, докато спят или готвят домашни.„Можем да улесним заучаването по време на сън“, казва Юрген Корнмайер от университета на Фрайбург.“А кой би си помислил, че носът ни може значително да помогне за това."

Ученето по време на сън, наречено хипнопедия,

Вълнува специалистите от 50-те години на миналия век. Смята се, че то може да се постигне звуково, например да се слушат записи на чуждоезиковата реч, когато човек заспива.

Макар и да е невъзможно човек да се събуди и да знае нови факти, без да ги е осъзнал, съществува т. нар целева активация на паметта, която може да помага за затвърждаване на наученото по време на сън.

През 2007 г. учени свързаха задача за заучаване с определен аромат и след това затвърждаваха информацията по време на сън. Това свързване обаче беше ефективно само в някои случаи. По време на съня с бързо движение на очите, ароматите не активират мозъка по същия начин, както при съня на бавните вълни, когато се задейства хипокампусът, свързван с краткосрочната памет.

 

Коментари
Последни видеа