Деца вплитат послания от цяла България в най-дългата шевица

Лазаруване, тъкане на черга и засаждане на фиданки на фестивал в Севлиево

08 април 2017 г.

С нови каузи, идеи, конкурси и интересни участия Националният фестивал „Семе българско” започна в Севлиево под егидата на Министерство на земеделието и храните.

След конференция, посветена на агропредприемачеството у нас, днес, 8 април, предстои официалното откриване в парк "Казармите". Там ансамбъл „Развитие“ ще представи спектакъла, с който тази година България ще участва в Шестата международна фолклориада в Мексико.

През фестивалните дни всеки посетител ще може да втъче символично въжделенията си за бъдещето на България в една обща трибагрена черга, която ще бъде дарена на предаването „Фермата”.

Друг акцент ще е най-дългата българска рисувана шевица от деца и младежи за послания с характерни мотиви от всеки регион на България.

Традиционна е инициативата „Шанс за бебе”, която ще се реализира за четвърта поредна година с партньорството на Фондация „Искам бебе". Нейната кауза е подпомагане на семействата с репродуктивни проблеми в България. С подкрепата на „Семе българско“ още една севлиевска двойка ще получи възможност за инвитро процедура.

Средствата от базара ще бъдат дарени на Движението за национална кауза – ДНК, в полза на кампанията „Направи го за България“. Председател на ДНК е известният тв водещ и продуцент Андрей Арнаудов, познат от предаванията „Сблъсък“ и „Фермата” по bТВ.

Сред новите инициативи е „И за да пребъде България“, чрез която, с изпратена земя от родните места на родолюбиви българи от цялата страна и поставянето ѝ в съответната географска област, ще бъде очертана карта на страната в парк „Казармите”. На 9 април, Андрей Арнаудов, заедно с деца, родени след инвитро и техните родители ще засади млада фиданка, за да материализира вярата, че българското ще бъде и ще пребъде.

Неизменна част от концепцията на фестивала е и конкурсът „Никой не е по-голям от хляба” – за домашно приготвен сладък хляб със семена, произведен по традиционни рецепти и съвременни технологии. 

На Лазаровден, 8 април, ще бъде направена възстановка на българския народен обичай Лазаруване. В тазгодишната инициатива „Хоро на мегдана” в същия ден известната фолклорна певица Цветелина ще покани гостите на фестивала да се включат в тричасов фолклорен маратон.

Днес ще гостува и базарът „Забравени традиции, живи вкусове” - Селски МОЛ. На него най-малките местни производители от областта ще предлагат изделия от селскостопанския двор, домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия и др.

В последния фестивален ден, на 9 април, обичани и желани гости на фестивала ще бъдат Николина Чакърдъкова и танцовата ѝ трупа. Те, заедно с читалищни състави от цяла Северна България ще повдигат духа с изпълнения на автентична народна музика, песни и танци.

Коментари
Последни видеа