Детето има диария

Какви са причините и какво да правим

17 май 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Шигела, салмонела, ешерихия коли – това не са думи от древно заклинание, а названия на реално съществуващи микроорганизми. Тези бактерии, както и вирусите, са способни да предизвикат поражения върху стомашно-чревния тракт у децата и възрастните. Въпреки че приносителите могат да бъдат различни, по правило стомашната инфекция се проявява еднотипно във вид на диария. Диарията не е диагноза, а симптом, който може да придружава редица заболявания, сред които:
- Вирусни инфекции, предизвикани от ротавирус, коронавирус;
- Бактериални инфекции, предизвикани от споменатите шигела, ешерихия коли, салмонела и др.
- Особености на микрофлората. Стомахът на всяко дете съдържа милиарди микроорганизми, които участват в храносмилането. Точният състав на този микробиом е различен за всеки човек и може да се състои от такава група бактерии, която провокира отделянето на разхлабени изпражнения.
- При определена диета. Диария може да се предизвика от употребата на големи количества сок с фруктоза или сорбитол.

Какво да правим, ако детето има диария?
Не трябва да се панирате, тъй като това е често срещано състояние. Първо, трябва да се убедите, че в изпражненията няма кръв. Ако е видна кръв с невъоръжено око, трябва незабавно да се обърнете към специалист. Посещение при лекар е необходимо и ако освен диарията, налице са и загуба на тегло, повръщане, висока температура, коремна болка или мазни на вид изпражнения.

Второ и най-важно в този момент е да предотвратите дехидратацията или обезводняването. За целта се използват както разтвори с електролити, така и обикновена вода. В никакъв случай не трябва да се приемат течности с високо съдържание на захар, както и каквито и да било плодови или зеленчукови сокове. Абсолютно противопоказно е и пиенето на оризова вода, която съдейства на дехидратацията.

Относно храненето, ако детето има апетит, давайте само сухари, солети, препечен хляб поне в продължение на няколко дни. След това захранвайте постепенно с варен картоф и морков, последователно включете сухо, немазно месо, плодовете и зеленчуците оставете за след седмица.

Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова
 

Коментари
Последни видеа