Доц. Велизарова: При деца с ковид и с наднормено тегло често се налага кислород

Вирусът се „подмладява“, но малките боледуват леко

12 април 2021 г.

Снимка: Getty

Наистина вирусът се „подмладява“, но децата боледуват леко. При най-малките заразата с Covid -19 може да се размине с една обикновена хрема, каза доц. Светлана Велизарова, ръководител на детската клиника на белодробната болница "Света София", която бе гост в студиото на Георги Любенов по БНТ.

Снимка: стопкадар 

„Нямаме нито едно болно дете от коронавирус

в момента в клиниката. Вирусът се „подмлади“ и затова, че тестовете станаха достъпни. Родителите с ковид или със съмнения веднага изследват и децата си“, каза проф. Велизарова.

Изводите, до които е стигнала тя от своята практика са, че при тази вълна на пандемията, детската симптоматика е много по-лека –обикновено малките един ден имат хрема или главоболие, и това е всичко. По-тежко боледуват деца хронични заболявания и слаба имунна система и тези с наднормено тегло. При наднормено тегло, заради голямото количество липиди, имунната система е по-слаба, а последствията – по-тежки и 

налагат подаване на кислород

Вирусът заразява всеки, който е податлив. Така оцелява. Не децата заразяват възрастните, те не са инкубатор и разпространител на заразата, а обратното - възрастните заразяват децата", каза тя.

Затова не бива да има толкова страхове и е разумно децата да тръгнат на училище. Като педиатър тя вижда последици за здравето от онлайн обучението. Дългата изолация ги лишава от социални контакти и принудително ги държи пред екраните.

От скука, те се тъпчат

това е предпоставка за наднормено тегло на цяло едно поколение. 
„Убедена съм че след 3-4 години ние ще забравим ковид в световен мащаб, но съм убедена, след 10-20 години, ние ще говорим за т.нар. ковид поколение - поколение, което ще има много пропуски, не само образователни, но и социални, комуникативни, защото през тази година то е натрупало много пропуски“, казо в заключение доц. Велизарова.

Коментари
Последни видеа