Едно на всеки 10 деца по света расте само

Инвестирайте в семейната грижа, апелират от SOS Детски селища

09 ноември 2017 г.

Снимка: SOS Детски селища

Никое дете не трябва да расте само! Това е апелът на глобалната кампания, която стартира Международната организация SOS Детски селища - за да бъде подкрепена от колкото се може повече хора.

220 милиона деца, което прави 1 на всеки 10 по света, расте без родителска грижа или е в риск да я загуби, по изчисления на SOS Детски селища. Имайки предвид жестоките последици от неадекватната грижа за развитието на децата, организацията препоръчва увеличаване на инвестициите в подкрепа на семейната грижа за деца в уязвими условия.

“Всички споделяме обща загриженост за критичното положение на децата, които нямат никого. Виждал съм от първа ръка положителното въздействие, което оказва качествената семейна грижа върху живота на детето. Това създава “Ефект на грижа” – един кръг на доброто, който прави света по-добро място“, казва Изпълнителният директор на международната организация SOS Детски селища Норберт Медер.

На 20 ноември, Световния ден на детето ( деня, в който е приета Конвенцията за правата на детето) най-голямата неправителствена организация в света, насочена към подкрепа на деца, лишени от родителска грижа, и семейства в риск, подчертава колко важно е всяко дете да има грижовно и любящо семейство.

Без подкрепата от страна на родител или друг възрастен човек, децата имат по-малка вероятност да развият уменията, от които се нуждаят, за да станат достойни членове на обществото, твърдят от организацията.

Информация от експерти, обобщена в нов доклад на SOS Детски селища, озаглавен “Ефектът на грижата” показва, че децата, които не получават любовта и грижите, от които се нуждаят, трудно развиват своя потенциал.

Те се справят по-лошо в училище и имат проблеми със съсредоточаването и изграждането на социални навици. По-късно в живота си те стават по-податливи на депресия и злоупотреба с наркотици, което води до по-високи нива на склонност към самоубийство. Тези деца изпитват трудности при справянето с неизбежните несгоди. Проф. Алън Шор, експерт-невролог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, показа, че размерът на мозъка се влияе от липсата на любов.

Това засяга не само децата, но и обществото като цяло. Милиони деца живеят в бедност, замесват се в престъпления или остават безработни, защото никой не се интересува от тях и не вярва в потенциала им.

Ефектът на грижата


Предоставяйки семейство на повече от 80 000 деца и младежи по целия свят, организацията научи от опит, че е възможно да се създаде “ефект на грижата”. Новият доклад заключава, че “ако осигурим грижи за децата, които днес са уязвими, като им дадем основата, от която се нуждаят за учене и развитие на житейските умения, имаме по-голям шанс да постигнем подкрепяните от ООН Цели за устойчиво развитие и да изградим по-добро бъдеще за света“.

Тези твърдения се подкрепят и от Центъра за развитие на децата в Харвардския университет, който съобщава, че всеки долар, инвестиран в ранно детско развитие връща $ 4 до $ 9 на обществото.

Организацията създава трогателно видео от домашните видеоклипове на деца и семейства от цял свят. То ще бъде разпространено в социалните медии чрез платформата Thunderclap от международния посланик на SOS Детски селища и белгийски професионален футболист Венсан Компани. Още за кампанията - тук.
 

Коментари
Последни видеа