Гърците пускат sms, за да излязат от вкъщи

Другият варинат е да носят попълнен формуляр с причината да са навън

24 март 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Гърция е на път да догони Испания по строгост на мерките за излизане навън в условия на пандемия – за да напуснат дома си, гражданите на южната ни съседка трябва да пускат sms на кратък номер, в който

Да изпишат една от шестте легални причини да бъдат навън

Допустимите са отскок до аптеката, до лекаря, за закупуване на храна, когато не е възможна доставка до вкъщи, до банката (ако услугата не може да бъде извършена мобилно), помощ на хора в нужда, разходка на домашен любимец или спорт навън. Ироничен е момента с опциите за погребение, сватба или кръщене, предвид факта, че такива мероприятия събират голям брой хора на едно място и това е предпоставка за бум на заразата.

Карантината е наложена от вчера сутринта, мерките ще важат до 6 април, а нарушителите се санкционират със 150 евро, съобщава в. „Катимерини“, цитиран от Дарикнюз.  За да излязат, гърците трябва да носят в  себе си личен документ и формуляр, който назовава причината да са навън. Документите могат да бъдат свалени от правителствен сайт - единият се попълва от работодателя и съдържа името на служителя, домашен и служебен адрес, както и работното време. Вторият трябва да бъде попълнен от гражданина и трябва да съдържа име, адрес, дестинация и причина за излизането.

Джогингът и други спортни активности са разрешени само индивидуално

Или в група от максимум двама души на разстояние 1,5 метра един от друг. Парковете, детските площадки и фитнесите на открито са със забранен достъп. По данни, публикувани в "Катимерини", броят на заразените с новия коронавирус в Гърция е 624, а смъртните случаи са 17.

Коментари
Последни видеа