Хоакин Финикс и неговият Жокер за „Оскар“

7 факта за актьора, обрекъл на величие най-големия комикс злодей

15 януари 2020 г.

Снимка: Guliver / Getty

„Ако изчета сценария и не знам какво изпитвам към героя, значи искам да го изиграя. Само така мога да го разбера.“, казва Хоакин Финикс в едно от интервютата по повод феноменалния успех на „Жокер“. Антигероят на Холивуд и режисьорът на абсурдните комедии Тод Филипс се оказват чудовищно добър тандем и създават изключителен филм напук на всички комиксови традиции.

В „Жокер“ няма SGI технологии, които

Позволяват на Батман да прелита от небостъргач към леглото на Жената Котка

с грацията на секссимвол-олимпиец. Има грим, но не и протезен.

Артър Флек, първообразът на Жокер, е аутсайдер с психично разстройство и смях, който задавя, смущава и шокира. Отнася стотици ритници като клоун на повикване, преди да хване пистолета вместо букет балони в цветовете на дъгата.
Единственият героизъм, който проявява и който не изисква мускул и високотехнологични джаджи, е да целуне красивата си съседка и да изнесе скеч в комедийно кабаре.

Брутално реалистичен, кротък шедьовър за раждането на Жокер такъв, какъвто поп културата никога не е виждала – това е филм, който едновременно

Удря в диафрагмата с безпощадността на системата към малкия човек

и вдъхновява с всяка танго стъпка на Артър към възкръсването му като злодей.  

„Жокер“ донесе на Хоакин Финикс „Златен глобус“ и награда Critics Choice Awards за най-добра мъжка роля, а шансът да сложи на нощното си шкафче първи „Оскар“ в началото на февруари е повече от вероятен – филмът на Филипс води с 11 номинацци за най-престижните статуетки в кино индустрията.

Ето и седем любопитни факта от биографията на един от най-добрите и най-мълчаливи актьори в Холивуд.

- Родителите на Хоакин Финикс са членове на сектата „Децата на Бога“ и като нейни мисионери през 60-те обикалят Източното крайбрежие на САЩ, Тринидад, Венецуела и Пуерто Рико с мини ван. По трасето се раждат е петте им деца – Хоакин, брат му Ривър и сестрите им Рейн, Либерта и Съмър. Семейството абдикира от сектата с появата на порочните ѝ практики да склонява малолетни към секс. Установява се в Ел Ей и от Ботъм сменя фамилията си на Финикс – символ на новото начало.

- Хоакин се ражда със заешка устна, но характерният му белег не е причинен от скалпел – актьорът твърди, че го има по рождение. До 15 годишна възраст подпомага семейния бюджет с малки роли, запис на реклами и различни певчески конкурси, в които участва със сестрите си.

- Най-тежката си лична криза преживява, когато брат му Ривър издъхва в ръцете му от свръхдоза. Трагедията се случва дни след 19-ия му рожден ден пред клуб The Viper Room, чиито съсобственик тогава е Джони Деп. Телефонният запис, с който Хоакин апелира екип на 911 да дойде по-бързо на мястото на инцидента, изтича в таблоидите и ражда гнусни заглавия. След този случай бойкотира медиите завинаги – появява се супер селективно по страниците на списания само когато е в кампания за филм, а гостува ли в ток шоу, винаги лъже, за да получи аплаузи.

- Първата си номинация за „Оскар“ получава за „Гладиатор“ на Ридли Скот, след това и за биографичния филм за Джони Кеш, в който изпълнява сам всяка нота.

- Хоакин Финикс е веган и върл природозащитник. Преди борени дни бе арестуван на протест срещу нефтодобивните компании, организиран във Вашингтон от Джейн Фонда.

- Сгоден е за Руни Мара, с която работят заедно за пръв път през 2013 г в „Тя". Хоакин мисли, че тя е отвратена от него и го смята за сноб, но се оказва, че дистанцията на Руни се дължала на срамежливост. Пътищата им се пресичат пак три години по-късно в „Мария Магдалена“ и искрата помежду им пламва моментално.

- За ролята си в „Жокер“ Финикс сваля 23 килограма и в продължение на месеци изучава симптомите на хора с обсесивно компулсивни разстройства и мозъчни травми.

Надежда Попова

 

Коментари
Последни видеа

Цар куче

05 август 2020 г.