Игра на театър и други приключения на сцена за малки и големи

Новите родители препоръчват

26 ноември 2016 г.

Снимка: sofiatheatre.eu 

В театрите ще е най-забавно тази събота, 26 ноември, защото много от тях са помислили за приключенски преживявания - за нас и за тях, хлапетата.

В 12.00 ч. в Театър София започва "Игра на театър". Как се играе? Децата хвърлят зарчета и се придвижват по специално изработено вълшебно килимче. В зависимост от това на кое поле стъпят (според хвърления зар) - малките изпълняват кратки театрални задачи и се заливат от смях. 

Ако ги заведете в театър "София" тази събота, и вие, и те ще станете свидетели на нещо, което не може да се види всеки ден. От 13.00 публиката в салона ще наблюдава как се разваля декорът на "Питър Пан" и как се строи декорът за "Малката морска сирена".

Докато служителите на театъра вършат обичайната си работа, скрита от зрителите, актьорът Николай Димитров ще разкаже на децата любопитни неща за сценичната механизация, тайните на промяната на картините на сцената, как така приказните герои летят, плуват и т.н.

И играта, и демонстрацията с декорите са от проекта "Как работи театърът?" От там уточняват, че играта е подходяща за деца над 5 години, а демонстрацията - за мъници над 4, като цената и за двете сценични приключения за малките е 5 лв, а за един техен придружител - 0 лв.

Невероятно добра пиеса очаква своята публика и на камерна сцена в Народния театър "Иван Вазов" - тази вечер и утре вечер, 27 ноември, са първите представления на "Богът на касапницата" - една от най-играните и обичани пиеси на Ясмина Реза.

Зад страховитото заглавие се крие историята на две родителски двойки, притеснени от разпрата между техните единайсетгодишните синове. Едно от момчетата счупва с пръчка два зъба на другото. Постепенно сдържаните и любезни отношения между двете семейства се превръщат в кошмар, а родителите заприличват все повече на децата си – безразсъдни, избухливи, нападателни. 

В ролите ще видим Александра Василева, Владимир Карамазов, Радена Вълканова, Юлиан Вергов.

Ако сюжетът ви звучи познато, може да сте го гледали в Модерен театър под режисурата на Пламен Марков със заглавие "Божествата на касапите" преди няколко години.  Или пък да сте видели филма "Касапница" на Роман Полански с Джоди Фостър по адаптираната от Ясмина Реза пиеса, за което тя получава "Сезар" за най-добър филмов сценарий.

Пиесата носи на авторката си и наградите "Лорънс Оливие" и "Тони", представяна е в Цюрих, Берлин, Париж, Лондон и на Бродуей.

Коментари
Последни видеа