Как да сложите активното дете да спи

Активните или пасивните подходи „работят“ по-добре

02 декември 2022 г.

Снимка: Getty

Дълги увещания, приказка, анимационни филми, игри, приспивни песни – какво ли не пробват родителите, за да успеят да сложат хлапето да спи.

Екип от учени от университета във Вашингтон анкетира 841 родители от 14 страни, за да разбере как се справят с този проблем и успяват ли вечер на време да сложат деца в леглото. Резултатите им са публикувани във Frontiers.
В анкетата родители с деца на възраст от 1,5 до 3,5 години описват характера на детето си и как точно се успокоява преди лягане.
Проучването включва майки от Белгия, Бразилия, Чили, Китай, Финландия, Италия, Мексико, Холандия, Румъния, Русия, Испания, Южна Корея, Турция и Съединените щати.
За да улеснят родителите, учените са разделили методите за приспиване на активни и пасивни.
Първите включват ходене, возене в кола, игри, докато вторите включват люлеене, гушкане, пеене и четене.
Оказа се, че майките в САЩ, Финландия и Холандия използват предимно по спокойни методи за приспиване, а тези в Румъния, Испания и Чили – по-активни.

Активните методи включват още гледане на анимационни филми, игри с детето, докато се умори. Тези методи обаче по-често водят до дистрес или „лош“ стрес.
Припомняме, че понятието „лош“ стрес е въведено през 1963 г. от физиолога Ханс Селие, отбелязвайки, че той води до умора и раздразнителност.
С други думи, колкото по-често родителите се опитват да „изтощават“ детето преди лягане, толкова по-вероятно е то да стане още по-възбудено, активно и неспокойно. Причината е, че нервната система на детето не работи както при възрастните.
То не се уморява, а се превъзбужда, става по-капризно и още по- активно. А приспиването му в крайна сметка е още по-трудно.
Най-добрият вариант за неспокойно дете са родителските прегръдки преди лягане, твърдят учени. Тихо пеене или четене на приказка също го успокояват и приспиват.

Коментари
Последни видеа