Контактът на таткото с новороденото е толкова важен колкото и на майката

В първите часове след раждането „кожа до кожа“

17 октомври 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Непосредствено след раждането контактът на таткото с бебето е не по-малко важен от този на майката, за който вече има много доказателства и проучвания.

Екип от университета в Нотр-Дам в Австралия установи, че тези бащи, които са присъствали на раждането и непосредствено след като бебето е дошло на бял свят са го поели в ръце, са много по-привързани към него. И тази връзка е силна и продължава цял живот. Той остава по-привързан и повече се грижи за детето. 

Не става дума само за емоционалния контакт, но и за промени в хормоналните нива, които настъпват и при таткото, обясняват учените. Най-ярки доказателства затова има при тези бащи, присъствали на раждането. 
Изследователите проверили хормоналния статус на 300 мъже, които прекарали първите 2 дни заедно с майката и новороденото и измервали нивата им на кортизол и тестостерон.
Такива проучвания до сега не са правени, тъй като учените са изследвани основно майката и промените в нейните хормонални нива при контакта „кожа до кожа“.

Екипът на проф. Ли Гетер доказа, че подобни хормонални промени настъпват и при мъжете. Той обяснява, че целта на неговото проучване била именно да докаже колко важно е мъжът да присъства на раждането и също така веднага да поеме бебето в ръце. И, че контактът „кожа до кожа“ въздейства особено силно и на таткото и помага за изграждане и затвърждаване на отговорността и привързаността.

 Докато, ако бащата види бебето за първи път при изписването на жената от родилния дом,  3-5 дни след раждането, приливът на хормони може и да не се отключи, коментира проф. Гетер.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа