В ръцете на мама - кожа до кожа

Контактът успокоява новороденото, стимулира развитието

30 септември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Първата глътка въздух на новородено да е върху гърдите на майката – кожа до кожа. Този контакт носи полза не само за бебето, но и за майката и се препоръчва от Световната здравна организация.

Едва 14 на сто от българските жени обаче са имали тази възможност, сочи он-лайн допитване на сдружение „Коалиция за майчино здравеопазване“ сред 5292 жени, родили у нас през последните 3 години.
Причината – практиката все още не се прилага масово у нас, а жените не знаят, че имат това право и не настояват бебето да им бъде дадено веднага след като са родили.

„Добре е непосредствено след раждането бебето да бъде поставено голо върху гърдите на майка си и да остане там час-два. Всички процедури – мерене на ръста, теглене, къпане... могат да се отложат за по-късен етап“, обясни педиатърът д-р Боряна Петкова.

Намалява стреса
Ползите от този бърз контакт са добре проучени от науката. Допирът до майчината кожа бързо стабилизира жизнените показатели на новороденото и намалява стреса. Той по-бързо регулира температурата на телцето, сърдечната и дихателната честота влизат в ритъм, а нивото на постродилен стрес намалява. Впоследствие бебето суче по-добре, по-плавно и стабилно наддава на тегло.

Снимка: Guliver / iStock

Новородени, които са оставени върху гърдите на майките си, се адаптират по-лесно към новите условия. Те имат по-високи и стабилни стойности на кръвна захар, по-ниски нива на хормона на стреса, а имунитетът им е по-устойчив.

Плачат 10 пъти по-малко
Данни от проучванията сочат, че тези бебета плачат 10 пъти по-малко и имат по-добро психо-емоционално развитие.
Природата генетично е заложила този механизъм на оцеляване, за да направи раждането по-леко, а стартът на бебето в новия свят - по-безболезнен.

40 седмици то е живяло като едно цяло с майка си. В утробата е било „под похлупак“ – живяло е при постоянна температура, във водна среда с постоянен състав и в тъмнина. Напускайки сигурното си убежище, новороденото трябва да се научи само да се справя. Предстои му да се научи да диша, да приеме ярката светлина и шумовете, които го стряскат. За да се спаси от информационния шок, в действие се включва естествена защита, която му помага да се адаптира.

Снимка: Guliver / iStock

И в първите секунди след раждането бебето е в така наречения „родов катарзис“ – не възприема звук, светлина, не реагира на болка.
Защитата работи до прерязването на пъпната връв. Оттук нататък то започва самостоятелен живот. И то го обявява със силен плач.

Без пъпна връв
30 минути по-късно всички приспособителни механизми на организма му са максимално напрегнати. Предстои пренастройка на системите на дишане, на кръвообращението... Бебето е превъзбудено, затова силно плаче.

Всичко, което е било познато, внезапно му е отнето. Единствената компенсация за него е отново да се върне голичко върху топлата кожа на майка си.
И отново да стане органична част от нея, усещайки ритъма на сърцето ѝ. Затова този първи контакт след раждане му е жизнено необходим, твърдят съвременните лекари.

Спокойствие и сигурност
„Кожа до кожа“ върху гърдите на майка си бебето усеща, че кризисната ситуация е свършила. Усеща това и с кожата си, а всяко нейно докосване изпраща мощни импулси към мозъка, които задействат всички органи и системи...

Дори без да суче, бебето стимулира прилива на кърма, а захранването му укрепва връзката майка-бебе.
Педиатри обясняват, че първите капки коластра, попаднали в устата на бебето, му осигуряват „пасивна имунизация“ , дават му антитела и го правят по-устойчиво на болести.
Заедно с това ранното захранване намалява и токсичното влияние на билирубина – основна причина за тежка жълтеница при новородените.

Ползите за майката
И за майката ранният контакт с бебето „кожа до кожа“ непосредствено след раждането носи здравни ползи, които са добре изследвани.
Практиката сочи, че тези майки по-рядко страдат от тежка послеродова депресия, те се привързват по-бързо към бебето и добиват увереност в собствените си сили и възможности да се справят с всяка ситуация.
Близкият контакт в тези първи часове им помага да кърмят по-спокойно и продължително, сочат данни от проучването.

Веселина Мончева

Коментари
Последни видеа