Коронавирус: В кой ден от седмицата пазаруването е най-безопасно

С оглед тълпите от хора, които в някои часове и дни са по-малко

21 април 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Френски специалисти направиха проучване в големите търговски вериги и супермаркети, за да установят кои дни в седмицата са по-ненатоварени и в магазините нe се трупат много хора. Защото макар и на дистанция, се налага да се седи по опашки. Веднъж пред магазина, втори път – на касите.
От началото на въведените извънредни мерки заради пандемията, всеки има план какво да напазарува, така че да го прави възможно най-рядко, за да намали риска от зараза до минимум. От друга страна иска да не лишава семейството от най-необходимото за трапезата.

Сайтът “Business Insider” анализира натоварването през всеки от дните на седмицата и дава съвети, които може да са от полза.  И макар, че проучването е правено във френската търговска мрежа, изводите са валидни и за други страни.

Преди епидемията всеки ден от седмицата беше „пазарен“ . Защото винаги се оказва, че или млякото в къщи е свършило, или хлябът. И няма проблем след работа да отскочиш до супера, за да ги купиш.
Сега ситуацията налага друго поведение. Провизии се купуват поне за седмица напред. Има и график с часове, в които пазаруват възрастни над 60 г. и младите. Това също са част от мерките за намаляване риска от разпространение на заразата.

Ето какво сочи анализът на Института Nielsen.

Избягвайте петък

От началото на пандемията изследователите наблюдават рязко спадане на посещенията в магазините през уикенда за сметка на наплива в петък. Така че е разумно да планираме пазар в друг ден от седмицата, когато няма да има струпване на хора.

Планирайте посещение на магазин в среда

Средата на седмицата се оказва най-благоприятното време за пазаруване. Тогава  магазините са почти безлюдни, сочи анализът. И рискът да висите по опашки е сравнително най-малък, а оттам и опасността да се изложите на зараза.
Естествено мерките за спазване на дистанция, носене на маска и всички изброени досега, важат с пълна сила. Особено на касата, където се налага да се чака повече.
Мерките да безопасност, за които вече не веднъж писахме, за ползването на колички и кошници за пазар, за избора на продукти, които се пипат от много хора и с часове стоят по рафтовете, също не бива да се подценяват.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа