Многото детски играчки - опасни за мозъка

Учени с категорично мнение

07 декември 2017 г.

Снимка: Shutterstock

Учени от университета в Толедо, щата Охайо, САЩ, смятат, че голямото количество играчки може да доведе до синдром на дефицит на вниманието и други поведенчески разстройства. Резултатите от научната им работа са публикувани в Infant Behaviour and Development, пише woman.rambler.ru.

В изследването са участвали 36 деца в ранна възраст, които са поканени да играят в стая с 4 или 16 играчки. Оказало се, че повечето играчки отвличат децата, разсейват вниманието им и правят игрите краткотрайни. Децата в групата с 4 играчки наобратно - били по-съсредоточени и креативни. 

Учените съветват родителите, възпитателите в детските градини и учителите да махнат голяма част от играчките, за да помогнат на въображението и социализацията на децата. 

Синдромът на дефицит на вниманието е поведенческо разстройство в развитието, което започва в детска възраст. Към симптомите спадат трудността да се концентрира вниманието, хиперактивността и импулсивността. В зряла възраст е възможна и трудност с възприятието на информация.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа