Морската ни столица се потапя в анимация

Специална панорама за деца на 12-ия Световен фест на анимационния филм

07 септември 2016 г.

Илюстрации: НДК

Най-доброто от световната анимация в селекция от 109 заглавия - това ще видят зрителите на фестивалния кино-маратон. Той стартира на 7 септември от 19:00 ч. във Фестивален и конгресен център Варна с „Първа конкурсна програма: Късометражна анимация” и ще продължи до 11 септември, когато ще бъдат обявени лауреатите.

"Изкуството на рисуваното кино, без съмнение, ни нарежда сред елита на седмото изкуство и вие, зрителите, сами ще се убедите в това в предстоящите фестивални дни”, заяви министърът на културата Вежди Рашидов в обръщение към всички приятели и почитатели на анимационното кино.

„Очакват ни пет дни на пиршество за сетивата с филмите, изложбите, ателиетата на този празник на анимацията, срещи с професионалисти от цял свят, нови идеи и творчески заряд за дълго. Морската столица Варна за пореден път ще се превърне в столица на анимационното изкуство, като даде екран и сцена за най-добрите филми и автори”, каза директорът на Националния филмов център Камен Балкански.

В конкурсната програма са: студентски филми, детски и тв серии, късометражно и пълнометражно кино в надпревара за 11-те отличия на фестивала. Над 10 български заглавия се борят равностойно със своите международни конкуренти.

Извън конкурса, със свободен вход могат да се гледат представяне на училища по анимация от България и света, анимационна ретроспектива, гост програми с португалско кино, представяне на млади таланти от Централна и Източна Европа, представяне на немски анимационен проект и презентиране на руския фестивал-практикум "Кинопроба". Разнообразна панорама с 20 филма от цял свят ще покаже заглавията, които за малко не са успели да влязат в конкурса.

За малките зрители ще има специална разширена програма - Българска детска панорама. Любители на анимацията, студенти и млади професионалисти ще могат да надникнат зад кулисите на анимационния процес с помощта на разнообразни лекции и работилници.

4 са пълнометражните заглавия, които събират филми за малки и големи(16+). Многократно награждавани на най-големите световни форуми, това са премиери за българския зрител, които не могат да се видят другаде.

Специално са организирани и две детски работилници. Традиционно водената от г-жа Карин Миралес (Франция) работилничка със свободен вход  ще се проведе в залите на галерия "Графит". Тази година малчуганите ще работят с пластилин и глина и ще снимат в обем. Ателие за анимационно кино ще се състои във Франкофонския център Варна. Филмите на малките участници ще направят своята премиера на церемонията по закриване на фестивала на 11 септември в 19:00ч.

Паралелно може да се разгледат три изложби - живопис на Иван Андонов (Галерия "Графит"), изложба полски плакат и изложба на белгийски детски комикс (ФКЦ Варна).

Филмите от конкурсната програма са с български субтитри, а детската програма е специално озвучена на български език.

За пропусналите голямото киносъбитие има и втори шанс - избрани филми от Световния фестивал на анимациония филм - Варна ще се въртят в Националния дворец на културата в София от 27 до 29 януари 2017 г. в кино „Люмиер”. Предвидена е и детска работилница в Зала 4 на НДК в периода 26-29 януари. Участие в нея ще вземат студенти от Нов български университет и талантливи деца от столицата. На 29 януари ще бъде прожектиран филма, създаден от малките творци.

Повече информация за фестивала - ТУК.

Коментари
Последни видеа