Не можете да спите, прегърнете любимия

Сънят става по-дълбок и пълноценен

30 юни 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Ако искате да спите спокойно и дълбоко през нощта, силно прегърнете партньора си. Това е рецептата за здрав сън, според последно изследване на US-специалисти.

В продължение на години психолози и сексолози ни разказват за предимствата на съня в отделни легла, както на партньорите, така и на съпрузите.
Причината: когато единият не може да спи и се върти, да не буди и да не пречи на другия. Те не „воюват“ за одеялото, не ритат с крак, а не малко от тях и силно хъркат ...
И се дават примери как семейството се сплотява емоционално, когато жената се отдели да спи не само в отделно легло, но и в друга стая.

Според експерти, в тези ситуации даже сексуалният апетит нараства, щом имат възможност посред нощ от съседната стая се промъкват в леглото на любимия. Нещо, което ги връща в началото на романтичната им връзка.
Ново проучване на американски екип доказва, че ако партньорите искат да спят спокойно, трябва да се не само в едно легло, но и да са прегърнати.

Наблюдения доказват, че това повишава качеството на бързия сън, по време на който най-активно сънуваме. Тази фаза е особено важна за фиксиране на спомените, регулира емоциите и решенията на различни проблеми. Партньори, които спят прегърнати, сънят е дълбок и много по-спокоен отколкото, ако са сами в кревата.
Партньорите също така синхронизират фазите на съня си, а това е един от явните признаци за дълбочината и силата на удовлетвореност от отношенията, пише списание  Frontiers in Psychiatry.
В експеримента са участвали млади здрави двойки, които са наблюдавани в лаборатория за съня. Те са били проследявани на специални монитори, които са записвали качествата и дълбочината на съня.

Коментари
Последни видеа