Носете по-едри банкноти в портфейла си, ако искате да спестите пари

Отнасяме се различно с парите в зависимост от начина, по който ги категоризираме

16 февруари 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Ако в портфейла си носите банкноти с по-голяма стойност, може да пестите пари, без дори да го осъзнавате, пише CNBC.

Причината за това се крие във факта, че ние възприемаме по-големите банкноти като „специални пари“, на които обръщаме повече внимание, преди да ги похарчим, обяснява психологът д-р Мери Грешам от Атланта.

Това се дължи на концепцията за „мисловно счетоводство“

Mредставена от американският икономист Ричард Тейлър. Според нея хората взимат финансови решения на база на асоциациите, с които свързваме парите. Тези асоциации не винаги са рационални, така че произтичащите от тях решения често не се отразяват добре на финансовото ни състояние.

Отнасяме се различно към парите в зависимост от начина, по който ги категоризираме. Свързваме по-малките банкноти с дребни разплащания и покупки, докато в съзнанието ни големите банкноти са отделени за специални случки“, казва Грешам. Тя дава пример с изтегляне на 100-доларова банкнота от банкомат срещу изтеглянето на пет 20-доларови банкноти. Тъй като ние свързваме по-малките банкноти с  ежедневните покупки, много вероятно е да похарчим по-бързо тези пет 20-доларови банкноти, отколкото едната 100-доларова банкнота. Тази теория е изпробвана и доказана от проучване, публикувано в The Journal of Consumer Research.

Този ефект се наблюдава дори при по-малките разходи. В същото проучване една група от колежани са получили четири монети от по 25 цента, а друга една банкнота от 1 долара, с които да си купят евтини бонбони.

Групата с монетите е закупила повече лакомства от онази, която е получила банкнота

На преден план тук обаче идва съвременната тенденция все по-малко хора да използват пари в брой при различните плащания. В анкета, в която са участвали 2000 американци, щатска банка установява, че 50% от запитаните не носят у себе си кеш в малко под половината от случаите, когато излизат навън. Когато носят пари в брой, 76% от респондентите казват, че сумата се равнява на не повече от 50 долара, докато малко под половината казват, че в портфейла си имат по-малко от 20 долара.

Тази тенденция може да бъде опасна, тъй като тя омекотява т. нар „болка от плащането“, характерна за кешовите транзакции, казва Джеф Крейслър, съавтор на книгата Dollars and Sense: How We Misthink Money and How to Spend Smarter.

„Съвременните технологии могат да се превърнат в истински проблем при управлението на разходите – колкото по-автоматизиран е процеса, толкова по-лесно се харчат пари. Ефектът от това не винаги е добър“, казва той.

Макар че носенето на по-големи банкноти може да ви помогне да контролирате разходите си, тази стратегия има своите недостатъци. Много често продавачите нямат възможност върнат ви върнат ресто, когато пазарувате с големи банкноти, или пък напълно отказват да приемат банкноти с стойност. Освен това, ако носите повече пари в портфейла си рискувате да се разделите с по-голяма сума, ако го изгубите или ви го откраднат. В крайна сметка всичко опира до намирането на правилния за вас баланс.

Мениджър Нюз

Коментари
Последни видеа