Принц Хари в отпуска по бащинство след раждането на бебето

Доказва, че е съвременен татко

19 март 2019 г.

Снимка: Guliver / Getty

Принц Хари ще излезе в отпуска по бащинство, след като бебето се роди. Две седмици херцогът на Съсекс няма да поема обществени задължения, за да остане близо до Меган Маркъл и новороденото и да е в помощ и подкрепа. Защото така, според него „правят съвременните бащи“, съобщава вестник Sun.
Терминът на 37-годишната Меган е през април, но е възможно тя да роди и по-рано. Тя със сигурност ще си вземе почивка от задълженията.

"Принц Хари няма особена нужда да ползва подобна отпуска, защото задълженията му не са толкова много и тежки, но иска да бъде модерен баща и е убеден, че така е редно да постъпи“, заяви приятел на Хари пред медията.
Последната платена работа на принц Хари приключи през 2015, когато той напусна въоръжените сили, а в продължение на 10 години той бе пилот в армията.

Известно е, че във Великобритания през 2015 г. за първи път бе въведено така нареченото „споделено бащинство“, според което жената, след като роди или осинови дете, може да прехвърли на таткото 2 седмици от отпуската. Майката получава до 145 британски лири на седмица в продължение на 52 седмици, докато се грижи за бебето си, а бащата може да ползва максимум 2 седмици отпуска. Много малко мъже обаче се възползват от това си право, според официалната статистика.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа