Сбъдна се мечта на Меган Маркъл: Лилибет ще стане принцеса, а Арчи – принц

Правнуците на монарха могат да получат титлата по специална заповед

11 септември 2022 г.

Снимка: Getty

След смъртта на кралица Елизабет II всички членове на семейството получават нови титли.

Променя се и линията на наследяване на трона

Седемдесет и три годишният Чарлз Трети автоматично става крал на Великобритания и държавен глава на 14 други страни и територии, включително Канада.
Числото III означава, че преди Чарлз във Великобритания са управлявали двама крале с името Чарлз: Чарлз I от династията Стюарт - от 1625 до 1649 г., Чарлз II (син на Чарлз I) - от 1660 до 1685 г.

Децата на принц Хари автоматично получават титли

- Арчи става принц, а малката Лилибет - принцеса.
Съвсем наскоро в скандално интервю Меган Маркъл каза, че на Арчи са отказани кралски почести и титли. Тя изрази болката си, че нейното „цветнокожо“ дете ще бъде първият наследник, който не получава титлата принц.
Тя се притеснявала и за сигурността на сина си, поради факта, че като наследник на кралското семейство той няма да получи допълнителна защита и охрана. Маркъл намекна за расизъм в кралското семейство. Сега тя може да бъде спокойна: децата ѝ в това отношение няма да бъдат онеправдани. .

Работата е там, че според хартата на крал Джордж V (управлявал от 1910 до 1936 г.) правнуците могат да получат титлата само след специална заповед от монарха.
Кралица Елизабет II отказа това право на Меган, ако казаното от нея в интервю е вярно. В същото време същият указ на дядото на Елизабет II гласи, че внуците на монарха, без изключение, стават принцове и принцеси.
Принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи получиха титлите си след заповед на кралицата. Но крал Чарлз III има право с отделен указ да лиши от титла всеки внук.

Коментари
Последни видеа