Селфитата водят до оглупяване

Безразборното щракане изтрива личността

10 януари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

С телефон в ръка всеки се чувства фотограф. И често любимият обект на снимките е самият той/тя - как яде, как пътува към екзотични дестинации, пред фонтан, водопад ...
Все е в центъра на кадрите.
Учени от университета Хал разгадаха  какво мотивира човек да прави селфи след селфи.  
Според тях той не „запечатва“ спомени, а оглупява по-бързо и губи памет. 
Пристрастяването, според изследователи от университета Хал, „изтрива личността“.
Любителите на селфита често бягат от собствената си персона. Те снимат себе си и детайли от обстановката около себе си, за да представят пред света своето идеално „аз“ - с други думи човека, който искат да бъдат. Затова и в селфитата има толкова много режисирани моменти и постановки – пози, мимики, постановки.

Постоянният стремеж да изобразят себе си на селфито в най-благоприятна светлина, оказва лошо въздействие на когнитивните способности, установили учените.
„Безкрайното снимане  води до това, че постепенно личността се заличава, а паметта престава да се използва за съхранение на спомените. 
Паметта работи активно при чести тренировки, а многобройните снимки я „освобождават“ от тази отговорност както и от нуждата да се натоварва и напряга. Заедно със занижаване функциите на паметта, любителите на селфита оглупяват
“, обяснява шефът на проучването психоложката Джулияна Мазони от университета Хал .
Тя предлага на страстните любители на селфита сами да проверят капацитета на паметта си. Да прегледат снимки, които са си направили преди 5 години и да опитат да си спомнят детайли от този момент. И, ако не успеят да се справят, значи паметта им изневерява и се нуждаят от активни тренировки, за да я поддържат и опреснят.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа