Тежкото одеяло гарантира здрав сън

Колко трябва да тежи, за да се чувствате като в прегръдката на любимия

11 юли 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Как спите, завити само с лек чаршаф? Теглото на одеялото или юргана може да достигне до 14 кг., но това няма да попречи на съня, напротив – дава чувство за сигурност и закрила. А това е особено важно, защото, за да заспим спокойно и дълбоко, трябва да се отпуснем. 

След уморителна работа и напрегнат ден повечето хора изпитват нужда да потънат в преградките на любимия. Много често обаче той отсъства и това няма как да се осъществи.Тежката завивка може да реши този проблем, установиха учени от Оксфорд. 

Тя обаче трябва да тежи поне 14 кг. Юрган точно с такова тегло гарантира качествен сън, чувство на закрила и безопасност. Това са чувствата, които влияят положително и допринасят за здравия сън, сочат социологически проучвания и научни експерименти.

Одеяло с „добавени“ килограми е било създадено от памук, в чийто нишки са вплели специални панели със стъклени мъниста с различно тегло.
За целите на проучването завивките тежали от 4 до 14 килограма. (Обичайното тегло е около 2 килограма).
Според експерти, увеличаването на теглото на завивката пряко се отразява на чувството за релакс и на качеството на съня. Това потвърждават и данните от продажбите на този тип одеяла , които за миналата година във Великобритания са достигнали 14 милиона лири.

Тежкото одеяло оказва натиск и „работи“ на принципа на дълбоката стимулация. Подобно чувство ние изпитваме, когато някой силно ни стиска в обятията си при преградка. Същото се случва и под тежката завивка, обясняват учените. Подобен вид стимулация намалява нивата на кортизола – хормона на стреса и увеличава секрецията на серотонин, който е свързан с чувството на щастие.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Разговор

19 октомври 2019 г.