Учени: Любовта не е сляпа

Нови доказателства, че не макар и омагьосани, не губим ясна представа за качествата на партньора

16 август 2022 г.

Снимка: Getty

Любовта изобщо не е сляпа. Учените разбиха още един мит. Те установиха, че макар и омагьосани, много добре преценяваме качествата и способностите на партньора си, пише Science Direct.

Има популярен мит, че любовта е сляпа. И, когато с времето първата и най-силна тръпка отмине, двамата започват да се разбират и установяват, че не напразно са се събрали.
Изследователи от САЩ установиха, че макар и силно влюбени, партньорите ценяват способностите на своята половинка със същата степен на точност, както и своите.
Предишни изследвания се фокусираха върху точността на самооценката и различните фактори, които влияят на нашето възприемане на другия. Асиметрията на оценката за себе си и за другите е модел, който определя няколко категории личностни черти. В този модел има открити зони и скрити, така наречените слепи зони, които не виждаме.
Авторите на изследването се опитват да определят разликата в оценката на влюбения партньор, близкия приятел или просто на познат човек.

В експериментите участват 238 души на възраст от 18 до 45 години, които поне 6 месеца са имали романтична връзка. Всеки сам дава данни за него самия, за изгората, за най-близък приятел или познат. И се оказва, че влюбените с еднаква степен на точност определят качествата както на своите романтични партньори, така и на приятели и познати.
Така че, не вярвайте, че любовта е сляпа.

Мона Василева 

 

Коментари
Последни видеа