Ученици рисуват с боб, леща и сусам за спасяването на планетата

Алармират за възможна екокатастрофа – топящите се ледници на Антарктида

16 юни 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Ученици от столичното 96 СУ „Лев Николаевич Толстой” пресъздават флората и фауната на Антарктида и създават картини с помощта на боб, киноа и сусам. Те са убедени, че знанията, които дава училището за ледения континент не са достатъчно и искат  по този нетрадиционен начин да събудят интерес у съучениците си към възможна екокатастрофа, съобщава телевизия NOVA.

Използвайки екологични материали -  боб, леща, киноа, сусам, просо и черупки от яйца, учениците създават мозаечни пана с пейзажи от ледения континент. Така те искат да обърнат внимание на един от най-важните екологични проблеми - ускореното топене на ледовете, което е заплаха за цялата планета.
Известно е, че на Антарктида се намират около 90% от световните ледници, което означава, че тяхното съхраняване в сегашния им вид е от изключително голямо значение за цялата планета. Проучвания сочат, че ако ледовете на континента се разтопят, нивата на водите по целия свят ще се увеличат с около 60 метра, което би било катастрофално. 
„Искаме да им покажем как една малка идея би могла да бъде превърната в една голяма реалност”, казва Ангелина Боянова, преподавател по изобразително изкуство в столичното училище в репортажа на Живко Константинов.
Стратегията на учениците от 96-то училище е проста и лесно изпълнима – да учим повече за планетата, защото именно знанието ще ни помогне да я опазим и предадем съхранена  на следващите поколения.

 

Коментари
Последни видеа

Разговор

19 октомври 2019 г.