Учителят, който написа книга за момче супергерой

История пълна с митични същества, любов, предателства и екшън

13 юни 2019 г.

Снимка: БНР

2-годишно момче, син на змей, пази тази своя тайна от всички, има проблеми в училище, в живота му се преплитат митични същества, обрати, любов, предателства, екшън. Това накратко е сюжетът на „Кало Змея“ – дебютният роман на Милен Хальов.

Приключенската книга е вдъхновена от „Войната на таралежите“ на братя Мормареви и от българския фолклор.
Милен е завършил анимационна режисура в НАТФИЗ, след това и педагогика, занимавал се с реклама. Днес преподава в частно училище и прави видеа по учебния материал.

„Децата са интересна тематика. Те са будни, живи, при тях всичко е истинско. Когато една история те хване за гушата, докато си дете, не те пуска цял живот. Фолклорът е привлекателен за учениците, зависи как ще бъде показан. Моята книга не тръгна от фолклора, а от дете със суперсили. На по-късен етап облякох дрехата за фолклора, когато се появи идеята, че митичните български същества много добре отговарят на идеите ми за моята история“, сподели Хальов в предаването „12+3“.

Историята за детето със суперсили се ражда още в детството на Милен: „Бях много болнав и съм изкарал голяма част от детството си по болници. За да се спася, постоянно измислях истории, рисувах ги, пишех ги, правех комикси по тях“, разказва той.

Авторът на „Кало Змея“ разказа как второкласниците, на които преподава, са му помогнали по време на писането на историята:

„Успях да стигна до средата на книгата и учебната година свърши. Като се върнах есента в клас, първият въпрос към мен беше: Какво става с Кало, ще ни разкажете ли. За мен беше изумително, че в продължение на три месеца тази история е стояла в главата им“, спомня си той.

„За днешните деца светът е много различен. В социалните мрежи за един час може да се случат хиляди неща. За тях един час е страшно много време – да стоят и да ме гледат в устата. Изключително интересно е, аз преподавам изобразително изкуство, да мога да си направя часа такъв, какъвто искам. Изключително важно е да говориш с децата, да си активен вербално и физически, да им даваш разнообразни задачи. Интересно е, че им казвам нещо, което те не разбират или не ме слушат, но има ли го записано на видео и да си го пуснат, после са го научили“, сподели опита си Милен.

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.