В Деня на българското кино

Прожекции на нови наши филми

13 януари 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Може да посветите няколко свободни часа на българското кино, което празнува днес, 13 януари.

На днешния ден отбелязваме 105 години българско кино, а от 11 до 13 януари в пет софийски киносалона - „Одеон“, Дом на киното, „Люмиер“ , G8 и Euro Cinema ще се прожектират български филми.
Може да гледате „Ирина“, „Доза щастие“, „Снимка с Юки“, „В кръг“, „Ага“, „Да ходиш по вода“.
 Цената на билета е 5 лева.
Програмата, къде и какво може да гледате, вижте ТУК.

Историята на този ден

Датата се чества от 2005 г. по инициатива на НФЦ, за да отбележи първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант". 
Режисьор на кратката няма комедия в стила на Макс Линдер е Васил Гендов, който играе и ролята на Българан.

От 1915 г. до сега се водят спорове дали наистина "Българан е галант" е първият български филм. Освен това има спорове и за точната дата на прожекцията. Самият филм дори не е съхранен на лента. Официалната версия за унищожаването на всички копия на филмите на Гендов гласи, че по време на бомбардировките над София е улучена къщата му и всичко, което се намира в нея е изгоряло. Според втората версия, след 1944 г. новата власт унищожава умишлено архива на Гендов.

През 1998 г. е направен римейк на филма, като негов режисьор е Юлиан Минков. Римейкът включва само една част от оригиналния сценарий. Сценаристът Деян Статулов разказва, че за основа са използвани оригиналния сценарий и режисьорските бележки на Гендов. Причината за създаването му е предаването "Понеделник 8 1/2" на БНТ, посветено на режисьора, сложил началото на българското кино.

27 декември 2005 г. Министерският съвет обявява датата 13 януари за професионален празник на работещите в киното и официален ден на българското кино.

 

Коментари
Последни видеа