Защо декемврийските бебе са специални

Няколко удивителни факта, потвърдени от науката

06 декември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Те се раждат в месеца, когато денят е най-къс. В най-мрачния период на годината, но също така и най-вълшебния.

Според проучвания, направени от американски изследователи, декември е месецът, когато най-често се зачева, но по неясни причини раждането тогава не е особено желано. Като най-рядко бебета се раждат около Рождество Христово – на 24 и 25 декември.
Сайтът Motherly  събира няколко научно потвърдени факта, че декемврийските бебе са много „специални“.

1. Те са ранобудни птички

Италиански и испански учени установиха, че сред бебета, появили се на бял свят през декември, има много повече „чучулиги“ в сравнение с тези, родени през лятото. 
Други проучвания пък установиха, че те не само са ранобудни, но и си лягат по-рано, за радост на родителите.

2. Служат си предимно с лява ръка

Изследователи от Виенския университет доказаха, че от 13 хиляди човека - леворъки са 7,5% жени и 8,8% мъже.
А, когато задълбочили проучването си, се оказало, че най-големият процент леворъки мъже и жени се раждат в периода 1 ноември – 1 януари. Така, че за родените през декември все пак има шанс да си служат и с дясната ръка.

3. Потенциални дълголетници са

През 2011 екип учени от Чикакгския университет публикува  в списание Journal of Aging Research статия, която изследва връзката между месеца, в който човек е роден, и продължителността на живота му.
Така става ясно, че родените през декември, са сред най-дълоголетните жители на замята. И те живеят средно 5 години повече в сравнение с останалите.

4. Най-малките в класа

Ако детето е родено през декември, се налага все пак да тръгне на училище през септември - с други думи поне 3 месеца преди останалите, родени през пролетта и лятото. Така то ще е най-малкото  в класа. В това обаче няма нищо лошо.
Според проучванията тези малчугани се учат добре и много често имат по-добър успех от останалите в класа.

5. Бъдещи стоматолози

В хода на проучване, направено във Великобритания, става ясно, че месецът на раждане влияе на кариерата. Тези, които са родени през декември, се насочват предимно към професия – стоматолог.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа