5 аргумента в полза на бащинството

Мъжете често трябва да бъдат убеждавани, че е дошъл моментът за бебе

07 октомври 2022 г.

Снимка: Getty

Бащинството има своите предимства. Често мъжът не ги вижда и се налага да му подскажем.
Ето 5 аргумента, които изброяват психолози. Може да са ви от полза.

Ще има девет месеца да се подготви
Често мъжът не взема решение за дете, дори ако теоретично не е против това да има потомство. Той си представя, че животът ще се промени драматично, ще трябва да работи още повече, да се откаже от някои свои хобита и ежедневни удобства. Тук можете да му напомните, че бебето няма да се появи у дома още на следващия ден. Предстоят поне девет месеца подготовка (и може би няколко години - в края на краищата, зачеването не винаги е възможно от първия опит). През този период той спокойно ще може да се подготви, да прочетете статии за бащинството, да завърши започнат проект, да направи ремонт и много други.

„Часовникът тиктака“ и при мъжете
Лекарите силно препоръчват да се мисли за потомство преди 30-годишна възраст - това се отнася и за двата пола. Купуването на дом, преследването на кариера и пътуването към екзотични дистанции – всичко това са важни житейски задачи, но могат да изчакат. Докато зачеването на дете не търпи дълго отлагане.

С напредване на възрастта плодовитостта намалява както при мъжете, така и при жените.
Колкото по-възрастен е мъжът, толкова по-висок е рискът от хромозомни аномалии при зачеването и това застрашава раждането на деца с аутизъм, синдром на Даун и други проблеми.
През 2003 г. в списание Fertility and Sterility е публикувана статия на британски учени от университета в Хъл, които доказват, че след 35 години шансовете на мъжете да станат бащи рязко намаляват (това важи и за жените). Една от всеки шест двойки прекарва повече от година в опити за дете.
И новозеландски учени от университета в Отаго през 2015 г. установиха, че това се дължи, наред с други неща, и на намаляване на подвижността на сперматозоидите.

Снимка: Getty

Ще му прилича
Дори и някой да каже, че детето е копие на майка си, то пак ще наследи чертите на баща си, както по външен вид, така и по характер. Това умалено копие на татко, ще заслужава да се инвестира много, а таткото да се постави цел да отгледа щастлив човек.

Младите татковци са секси
Грижовните татковци предизвикват нежност и наслада у жените. Мъжете не трябва да имат комплекси, че губят привлекателността си, бутайки количката. В действителност всичко е точно обратното. За момичетата, които са настроени към семейството, грижовният мъж е едно от големите предимства. Това е съвременна тенденция.АИ активните разходки с детето също ще ви позволят да поддържате добра спортна форма.

Ще има още един обект за любов и грижа
Появата на дете не е само липса на сън, домакинска работа и поводи за вълнение. Бебето в семейството дава много радост. Родителите очакват с нетърпение първите му думи, първите му стъпки, първите постижения в детската градина и училище. И всеки път то ще изненадва със своите таланти и интересни мисли, които не хрумват на възрастните.

Но експертите предупреждават: не трябва да убеждавате партньор, който категорично не е готов за дете. Започвайки такава дискусия, трябва да сте подготвени за различни сценарии - човек може да има не по-малко силни аргументи, които ще трябва да бъдат приети.
Мона Веселинова

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.