Щастливите двойки се афишират по-малко в социалните мрежи

За вековния стремеж да изглеждаме благополучно в очите на другите

01 септември 2019 г.

Снимка: Guliver/Istock

Някак свикнахме с непрестанните и безгранично много снимки и статуси в социалните мрежи, оповестяващи къде сме в момента, как сме облечени, какво ядем, с кого говорим, какво мислим и, разбира се, кого обичаме.

Концепцията на споделянето на фрагменти от живота ни, е че тези, които не са непосредствено близо до нас, в противен случай не биха узнали - и няма нищо лошо в това, констатира Мениджър нюз, позовавайки се на Insider.

Стремежът да изглеждаме добри, красиви и щастливи в очите на другите не се е променил много през вековете. Начинът, по който другите ни виждат, до голяма степен винаги е оформял начина, по който ние самите се виждаме в собствените си очи, според общоприетите норми.

Това се отнася с пълна сила и за личните ни взаимоотношения. Можем да се почувстваме по-добре за една част от живота си, само като си мислим, че другите хора я виждат различно. Т.е. ако се чувстваме неудовлетворени в дадена сфера от живота си, се стремим да получим емоционално удовлетворение на друго място, например в социалните мрежи. 

Ако можем да се убедим, че други хора виждат нашите взаимоотношения като щастливи, ние се чувстваме по-щастливи, тъй като подсъзнателно изместваме своята гледна точка.

Когато сме доволни от живота, афишираме по-рядко това в социалните мрежи със снимки или постове. Което въобще не значи, че никога не правим тези неща. Но когато сме наистина щастливи от начина си на живот, защо ще искаме да го променяме? Когато една двойка е удовлетворена, тя не се нуждае от външно оценяване, за да почувства щастие.

Радостта на двама души се изразява в това да са заедно, а не постоянно да публикуват, че са заедно. Те не се използват един от друг, за да докажат на света, че са щастливи, мили, достойни и атрактивни. Оказва се, че има обратна пропорционалност между състоянието на една връзка и постоянното актуализиране на състоянието ѝ в социалните мрежи. 

В заключение изследването показва, че хората, които използват социалните медии по-малко, като цяло са по-щастливи.

Коментари
Последни видеа