Защо съвременните връзки са толкова крехки

Извън индивидуалните причини - няколко общовалидни обяснения

30 юни 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Светът се променя и има нещо, което се забелязва от всички - партньорските връзки между мъже и жени не оцеляват дълго, те имат по-малка трайност. Защо?

Разбира се, на този въпрос винаги има индивидуален отговор. Но все пак има и някои общовалидни обяснения, засягащи процеси, тенденции и нагласи сред по-развитите народи. 

Авторите на Bright Side споделят в популярен материал кои са те според тях, давайки повод за размисъл.

Не сме подготвени

Често не сме готови да направим големи компромиси, да се жертваме и да обичаме безусловно. Не искаме да чакаме, имаме нужда да имаме всичко веднага, наведнъж. Не позволяваме на чувствата си да съзреят, често поставяйки времеви лимит на това, което смятаме, че трябва да се случи, вместо да се отдадем напълно на чувствата. 

Бъркаме любовта с други чувства

Твърде често припознаваме любовта в случайна сруща с някой в обща компания за кино или в нощен клуб, но това не е човекът, който може да ни разбира и да ни подкрепя в момент на най-дълбока тъга. Не ни харесва да живеем скучно, търсим жизнерадостна компания, която може да направи живота ни приключение. Но невинаги сме готови за промяната, която неизбежно се налага след определен период на роматична връзка. 

Нямаме време

Пускаме се безкрайно по коловоза и се возим ли, возим, като всъщност сме блокирани на едно място. Така се случва, когато "нямаме време" и пространство за любов, понеже сме заети да работим за материални блага. 

Очакваме незабавен резултат

Влюбваме се, после искаме връзката да е зряла. В същото време тази зрялост, както и взаимното разбиране може да дойдат само след години, прекарани заедно. Повечето хора днес мислят, че няма нищо по-ценно в живота от времето и търпението, дори и любовта. 

Не даваме най-доброто от себе си, но очакваме това от другия

Мнозина сред нас биха предпочели да прекарат час от времето си със 100 различни души (на събития, конференция), отколкото в компанията на един човек. В днешно време съществува мнението, че е много по-добре да се запознаваме с различни хора, отколкото да ги опознаваме. Започваме отношения и скоро ги приключваме, щом намерим "по-добър вариант". Не даваме най-доброто от себе си на човека, който имаме, а искаме от него, или нея, да е перфектен за нас. Срещаме се с мнозина, даваме шанс да се докоснат до нас малко хора. 

Пълният текст можете да прочетете в Мениджър нюз.

Коментари
Последни видеа