Сама вкъщи. С хлапето

Как да бъдете полезни на себе си и на децата, докато не работите

Снимка: pixabay.com

Да се застоиш с месеци у дома, за да се грижиш за деца и семейството, за някои жени е благодат, но за други си е направо тегоба.

Някога може да е било напълно в реда на нещата майките да не работят с години и да отглеждат сами домочадието. Но днес е абсурдно дейната жена да си остане вкъщи за повече от няколко месеца от гледна точка на развитие, кариера, усъвършенстване, финанси, лично удовлетворение... 

Пък е и депресиращо. Представете си, че мъжът ви е в командировка за цяла седмица или повече, наоколо няма баби, свекърви, близки, които да поемат малко от товара. Чувате само "бебешки" език и плач, нямате възможност нито да излезете, нито да почетете...

Докато отглеждате сами детето, има още препятствия за прескачане – не е никак лесно да храните, обличате, възпитавате малкото, да обърнете време на себе си и съпруга, да въртите домакинството. Ами ако децата са две или повече? Нещата са ясни: изтощението е грандиозно, а настроението - под нулата.

Решението? wikihow.com предлага няколко:

1. Погрижете се за себе си, за да се чувствате спокойни. А „погрижването“ се изразява в почивка и малки дребни радости, които да си доставяте, така че онова, което трябва да си осигурите, е време. И неговото правилно разпределение. 

Детето спи следобед, дремнете и вие – все ще успеете да измиете чиниите после.

Разхождате се с хлапетата в парка – докато те си играят в пясъчника, или спят в количката, може да хвърляте по едно око на някое ново издание, което ви интересува.

Мъжът ви се връща от работа – помолете го да поеме щафетата за час, докато отскочите до фризьорката или до приятелка. И т. н., и т. н. - всеотдайността към семейството не значи да занемарите своите интереси.

2. Установете ясни правила в семейството, например: вечерята е в 19.00 ч., децата си лягат в 21.00 ч., а вие се отдавате на хобито си (четене, рисуване, гледане на телевизия) до 23.00 ч. Най-забавно е, разбира се, когато правилата се нарушават, например, като разрешите на хлапето да си догледа филмчето до 21.30. Или когато си устроите интимен купон с партньора след уреченото за сън време. Това излизане извън рамките сякаш ги заздравява още повече и всички са наясно, че понякога може да се прекрачи малко границата, но като цяло режимът е полезен за всички.


3. Събуждайте се поне 15 минути по-рано, за да се поглезите с кафе на балкона, с душ, с малко четене, преди да завъртите педалите на деня.

4. Сутрешно гушкане – то е много важен момент, наред с това, че е прекрасен. Да погалите мъжа си, да поиграете с дечицата сутрин в леглото е адски зареждащо за целия ден. Затова не се втурвайте да чистите, разтребвате и правите какви ли не неща още със ставането – подарете си тези сутрешни гальовни минути.

5. Поощрявайте децата си, усмихвайте им се – всяка задача, която им възложите, и всяко одобрение, което изразите към тях, ще ги кара да се почувстват значими, но и ще си имате истински помощници у дома. Може помощта да се изразява само в това да сгънат салфетките за хранене, но ще се радват, че са допринесли за красивата маса, особено след похвалата, че са го направили усърдно. Едно „Браво“ и една усмивка понякога вършат чудеса с настроението на всички.
 
6. Избягвайте думата „не“, мислете си как бихте могли да я превърнете в „да“. Например: Вместо „Не днес!“, опитайте с „Нека го направим другата седмица.“

Това са, така да се каже, "принципни положения"  - всеки ги знае, обаче в хаоса на деня не всеки ги прилага. А са важни, защото така дори, когато сте откъснати за дълго от ритъма на работата, ще се чувствате смислени, ценни и със самочувствие.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа