Детският плач намалява семейните доходи

Невероятно, но научен факт!

20 септември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Неподозирана зависимост между детския плач и материалното благополучие на семейството откриха специалисти от Лондонската школа по икономика. Всеки час плач на бебето намалява доходите на родителите с 11%, уверяват те.

Учените стигнали до този извод, след като анализирали резултатите от дългогодишно наблюдение на 14 000 семейства. Изследването е започнало през 1991 г. и продължава и до днес, съобщава medikforum.ru.

Причината за резкия спад в родителските доходи специалисти обясняват най-напред с недостатъчния сън заради нощния плач на детето. След появата му вкъщи родителите често не си доспиват, а това се отразява отрицателно на тяхната производителност на труд, отбелязват изследователите.

Заради будуването край детските легълца много нови родители често пропадат в кариерното си развитие и са помолени да се прехвърлят на по-малко отговорни и платени позиции. Те са и по-склонни да загубят работата си, а често и са принудени да подадат оставка.

Специалистите са анализирали данни от изменението на материалното положение на родителите и са съпоставили получената информация с това колко често техните малки деца плачат през нощта. Оказало се, че колкото по-зле са се наспивали майките и бащите, толкова повече се понижавали техните доходи.

Авторите на изследването уточняват, че качественият сън е невероятно важен - влияе на пластичността на мозъка и на общото самочувствие.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа