10 мита за коликите

По-важното е - не се плашете от тях

11 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

"Бебето има колики? Да не си яло боб?", "Сложете го на смесено хранене и коликите ще приключат"... Предлагаме ви микс от най-големите заблуди по отношение на този проблем, ако и вие сте минали през него - споделете опит. 

1. Всички деца имат колики
Към момента никой не може да каже защо едни деца имат колики, а други - не. На някои просто им върви и тази напаст не ги е споходила. Важно: Ако първото ви дете не е имало колики, това не означава, че второто или третото няма да имат, съжаляваме. 

2. Коликите трябва да се лекуват
Коликите не са болезнени, те се предизвикват от две естествени причини: незрялост на храносмилателния тракт и поглъщане на въздух по време на хранене. Всичко останало са фантасмагории. Да, ненаучно обосновани, но пък популярни.

3. Проблемът е в чинията на мама
Която и да е кърмеща майка би било добре да се придържа към принципите на здравословното хранене. А глобално какво точно си хапва тя изобщо не влияе на бебето: в стомаха й храната попада механично обработена, после се обработва и химически, а по принцип синтезът на кърмата зависи не от това, а от хормоните й. 

4. Трябва да му се дава преварена вода 
Не, трябва да помните, че ако бебето е кърмено, до 6 месечна възраст майчиното мляко му е и храната, и водата. Всичко останало нарушава баланса на природата. Трябва ли да й се бъркаме?

5. Коликите са основната причина за бебешкия плач
Когато става дума за бебе, то може да плаче поради хиляди причини. Смяна на температурата, глад, скука, умора или просто го сърби, където не може да се почеше. И няма как да си каже, освен ако не се разплаче. Миене на дупе, масажче, гушкане - това са добрите решения в подобни случаи. 

6. Масажите и гимнастиката са най-доброто средство срещу коликите
Това не важи за всички бебета, дори е възможно тези, които са облекчени от подобни действия, по-скоро да са били буквално почесани по правилното място (както писахме по-горе). Плачът, отказът от храна, неспокойният сън - има хиляди причини за тях и коликите не са единствения виновник. 

7. Здравото бебе няма колики
Причините за коликите все още не са добре изучени, но към здравословното състояние на бебето те нямат отношение. 

8. Кърменето на поискване предизвиква колики
Точно обратното. Кърменето под час, толкова любимо на армии баби и педиатри, води до това, че бебето се нахвърля на гърдата с още по-голямо настървение, гълта бързо млякото, но и много въздух. 

9. Хранените бебета с адаптирано мляко имат по-малко колики
Отново е обратното. Най-малкото, защото малките, които се хранят с шише, гълтат повече въздух, отколкото при сукането. 

10. Коликите продължават до трите месеца
По-правилно е да се каже, че около трите месеца на бебето повечето родители забравят за коликите, тъй като храносмилателният му тракт вече е съзрял.

В случая с коликите, а и не само при него, е важно да кажем на всички майки: всички "народни" съвети и препоръки на баби са следствие на периода, когато страната ни беше в политически строй, подкрепящ изкуственото хранене, за да може мамите да работят и да изпълняват плана. Кърменето и близкият контакт с бебето са методи, проверени с хилядолетия. Така че, природата е измислила всичко - може би трябва да й се доверяваме повече?

Текст: Сара Файрклоуг Файрклоуг/detstrana.ru

Коментари
Последни видеа