Бебешката усмивка - седмица по седмица

Как се развива и какво изразява: удоволствие, опит за общуване, чувство за хумор...

19 април 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Беззъбата усмивка на бебето от ден на ден се променя - първо се превръща в начин за изразяване на удоволствие, за общуване, а постепенно се появява и чувството за хумор. Тук подробно са представени фазите, в които всичко това се случва.

0-6 седмици: Усмивката е рефлекс.
Забелязали сте първите гримаси на бебчето, докато спи. Виждали сте го да се мръщи, да се стряска и... може би да се усмихва.

"В РЕМ фазата на съня бебешкият организъм претърпява физиологични промени, които активират определени рефлекси - и един от тях е усмивката" - обяснява д-р Памела Гарсия, клиничен психолог в Далас, САЩ. В този момент това вероятно е физическа, а не емоционална реакция.

6-8 седмици: Усмивката е реакция.
Когато бебето поотрасне, започва да се усмихва на неща, които са му приятни - гушкане, гласове, лица. Но не очаквайте прекалено много на този етап. Усмивката е отговор на сетивни усещания, а не социална реакция.

"Може да ви е приятно да си мислите, че тази усмивка означава някакво признание за това, че сте най-добрата мама на света" - казва педиатърът Шарлот Коуан. Разбира се, че сте! Но тези усмивки все още не са доказателството. "Бебето ви все още дори няма ясна представа кои сте."

И все пак, може да опитвате да насърчавате усмивките, като научите какви шумове и изражения го карат да реагира. Давайте на детето си достатъчно възможности да изучава лицето ви, докато му говорите нежно. Имитирайте израженията му, и то може да започне да имитира вашите.

2-3 месеца: Развива се социалната усмивка.
До този момент усмивките на бебето ви са били вътрешни реакции на неща, които привличат вниманието му. Вече не: на този нов етап детето иска да осъществи връзка. То ще се усмихне, когато ви види, и ще реагира, когато издавате смешни звуци (мууу, грух-грух, би-биийп).

То ще научи също, че може да предизвика реакция у вас, когато се усмихва, а не само когато плаче. Гукането и другите бебешки звуци са неговите опити да се изрази. Сега няма съмнение. Вие сте неговият любимец. "То ще пищи и ще се смее, когато играе с вас", казва д-р Мери Елън Рена, педиатър от Ню Йорк, САЩ. Бебето реагира с цялото си тяло, като маха въодушевено с крачета и ръчички.

Не забравяйте обаче, че не можете да го накарате да се усмихва винаги, когато искате, и ще има и други емоции за изразяване. Но ако до 12-седмична възраст не се е усмихнало нито веднъж, трябва да се консултирате с вашия педиатър.

Около 6 месеца: Усмивка с повод и без повод
Макар че всяко бебе се развива със собствен ритъм - и някои бебета просто са по-усмихнати от други - в средата на първата годинка, вашето бебе вероятно ще е специалист в усмивките. "Шестмесечните бебета ти се смеят насреща, независимо какво правиш."

Пълния текст можете да прочетете в Обекти.бг.

Коментари
Последни видеа