Имаме си бебе!

Как да предотвратим стреса от прекомерната радост

12 януари 2018 г.

Снимка: Guliver/IStock

Имаме си бебе! Това е най-радостната новина, която може да се чуе!
И въпреки, че то е очаквано отдавна, моментът на появата му винаги предизвиква резки промени - повишава нивата на адреналин, забързва ударите на сърцето.

Учестеният пулс на родители и близки, научили за раждането на първото дете или внуче, е най-малката грижа на майката - тя също изживява шок. Всички тези контрастни и бурни промени в емоциите обаче не влияят добре на здравето и психиката - също така, както силовият масаж не е препоръчителен за хора, които не са подготвени за него.

А има и други варианти - при хората, които не обичат деца. Да, има и такива! Жени, които не искат да раждат, както и на мъже, които изобщо не си представят варианта да станат бащи.

Но се случва, и тогава те приемат със смесени чувства появата на своята рожба. Дали ще го приемат като най-щастливото събитие в живота си, или ще се учат тепърва на това да бъдат родители, при всички положения появата на нов човек е събитие от грандиозна величина.

Спонтанната радост е толкова силна, че ни се иска да подскочим до Луната! Но е добре да имаме предварителна нагласа за това какво ни очаква.

Психолози препоръчват:

- Дълги и обстойни разговори с лекаря, който да ни подготви за уникалния житейски момент;

- Родителите да посетят курс, от който да научат колкото се може повече за нещата, които трябва да се направят покрай раждането;

- Обзавеждането на детската стая и купуването на дрешки предварително също променя нагласата и подготвя семейството за новия начин на живот, с който трябва да се съобразяват;

- Гледането на филми с „бебешка тематика” насочва мисленето отрано в тази посока и чрез тях се трупат знания и се черпи опит как да се реагира в различни ситуации;

- Съставянето на списък с важни правила за отглеждане на бебето помага много на бъдещите родители: кога се правят основните имунизации, кога се появяват коликите, как се реагира на появата на първите зъбчета...

Съвет: Когато бебето е второ или трето в семейството, най-податливо на стреса е първото дете. Ако братчето или сестричето е още малко, трябва родителите да бъдат особено внимателни с него, защото то не е наясно какво точно се случва и как да се държи с бебето.

Не са редки случаите на ревност от негова страна към новия член на фамилията, както и към родителите. Това може да доведе до агресивно поведение или до затваряне в себе си, което, според специалисти, може да се предотврати с предварителни разговори и много, много внимателно отношение към първородната рожба.

Източник: missis.bg

Коментари
Последни видеа

Автомобил и дърво

19 януари 2018 г.