Майчиният глас активира мозъка на бебето

Той "включва" зони, отговорни за ученето на език, твърдят учени

26 август 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Единствено гласът на майката "включва" мозъчните зони, които отговарят за заучаването на езика при детето. Учени от Монреалския университет и изследователския център към университетската болница в Сент-Жюстин стигат до този извод, след като измерват електрическата активност в главата на новородени 24 часа след появата им на бял свят, разяснява Обекти.бг, цитирайки Science Daily.

Проучването доказва, че мозъкът на новороденото реагира силно на гласа на майката и че той е от специално значение за бебетата.

"Прикачихме електроди към главите на 16 бебета, докато те спяха - обяснява ръководителят на проучването д-р Марис Ласонд. - След това помолихме майките да произнесат кратко "а" като във френската дума allo. После повторихме упражнението с медицинската сестра, която носеше децата в лабораторията. Когато говореше майката, скенерите много ясно показаха реакции в лявото мозъчно полукълбо, особено в центровете за обработка на езика и движенческите способности. Когато се чуваше гласът на непознатата жена, реагираше пък дясното полукълбо. То е свързано с разпознаване на гласа."

"Майчинският" - езикът, с който майките говорят с децата си - е отдавна признат от науката. Гласът на собствената майка се разпознава по различен начин от детето. Учените вземат това предвид, като избрират за експеримента медицинска сестра, която също е майка. Тя трябва да се запознае и да общува редовно с майките, записани в проучването, преди те да родят. Анализ на речта доказва, че нейният глас и този на участничките са близки по тембър.

Въпреки това реакцията на детския организъм е недвусмислена. "Проучването ни показа, че майката е първичният инициатор на езика. То предполага, че съществува невробиологична връзка между пренаталното възприемане на езика и моторните умения, свързани с говоренето", добавя Ласонд.

Това проучване може би ще обясни честите случаи на забавено езиково развитие на деца, израснали без майка.

Коментари
Последни видеа