Списък с най-необходимото за бебешката стая

От леглото до термометъра за въздух - практични идеи за нови родители

06 септември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Преди да се роди бебето, настава хаос – освен безбройните емоции, които изпитват бъдещите родители, те трябва да се заемат и с обзавеждането на неговата стая.

В първите месеци малкото естествено няма да спи само, а при мама и тате, но, все пак, неговият кът трябва да е готов – от прясно боядисаните стени до термометъра за въздух. Е, термометъра може да се купи и в последствие, но е добре да го имате.

Снимка: Guliver / iStock

Какво още е нужно да се набави, освен бебешко легло? Внасяме ред в хаоса с много практичен списък с неща, които ще са ви необходими - да си ги набавите лека полека, за да му е удобно на мъничкото.

1. За леглото ще ви трябва матрак – някои педиатри препоръчват да е твърд, други – обратното, затова съберете мнения за качествата на различните марки и се осланяйте на преценката на опитни хора.

2. Два броя непромокаеми протектори за матраци или постелки, които се поставят между матрака и чаршафите.

3. Два броя спални комплекти – долни чаршафи и калъфки за одеало.

Тук може би е уместно да кажем, че на първо време на бебето не му трябва възглавница за главата. Според повечето специалисти тя е излишна, преди детето да навърши две години, тъй като с нея има риск да се задуши или, когато започне да пълзи и да се изправя, да се катери по нея и да излиза от леглото.

4. Възглавница – триъгълник за кърмене – тя определено ще трябва и на майката, и на бебето, но може би си я имате още от месеците на бременността. Определено е удобство, докато храните детето. Може да я използвате също и да поставяте малкото в нея като в гнездо, или да го подпирате с нея, когато поотрасне.

5. Подложка за спане със задигнати ограничители от двете страни, която не позволява на бебето да се върти и предотвратява обръщания по време на сън, които биха застрашили достъпа на въздух. Има най-различни модели.

6. Две одеала – тънко и дебело, за да реагирате в зависимост от времето.

7. Скрин за детските принадлежности и дрешки.

8. Плот за повиване – най-добре да е на нивото на кръста на майката, за да не се навежда прекалено.

9. Пелени за постилане на плота и за завиване – по няколко броя бархетни и памучни.

10. Кош или торба за пране – удобно е ако може да влиза под леглото, за да не заема място.

11. Бебефон – няма да ви трябва, ако сте близо до бебето, той върши работа само в случаите, когато сте в друга стая, а това ще стане след месеци, така че не е от първа необходимост.

12. Термометър за въздух - стенните модели за детска стая са с много привлекателен дизайн.

Снимка: Guliver / iStock

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа