6 съвета за тийнейджъри: как да бъдеш cool & nice

От Невена Басарова-Дичева, специалист по добри обноски

15 октомври 2018 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Всички познаваме хора, който често прекъсват другите, бръщолевят глупости, съсипват момента, задават груби въпроси или никога не дават думата на другиго.

Те може и да имат добри намерения, но обикновено ги характеризират като дразнителя в компанията. Невена Басарова-Дичева апелира към тийнейджърите:

"Не бъдете такива хора. За да покажете колко сте умни и готини, има моменти, в които трябва да спрете за малко и да прецените доколко е уместно това, което казвате."

Ето няколко добри идеи от специалистът по добри ообноски за това как може да са едновременно cool & nice в общуването:

1. За да си добър събеседник, с когото всеки иска да сподели нещо ценно, е важно да умееш да слушаш внимателно.  

Снимка: Guliver / iStock

Така че поеми глътка въздух и бъди готов да излушаш своя събеседник. Понякога дори може да научиш нещо полезно.

2. Прояви интерес или съчувствие, когато някой ти доверява нещо, което е важно за него. Кажи му окуражаващи думи или му сподели и ти сходна ситуация, в която си изпаднал.

3. Не си прави глупави шеги с хората – помисли добре, преди да се направиш на забавен, защото вместо cool & nice, може да предизвикаш гняв и да те игнорират. 

Същото важи и за сарказма. Той е една от силните страни на "smart" хората, но само когато се използва уместно.

4. Не бъди онзи, който е винаги с нос, забоден в телефона – това определено много дразни събеседника срещу теб, особено, ако му е паднала батерията и самият той си няма „играчка” в ръцете.

За всичко си има време. Разбира се, ако е нещо важно, може да предупредиш, че ще отговориш кратко, а не с дълъг обяснителен чат.

5. Да псува и да излолзва нецензурен език се случва на всеки. Но нека е по-скоро изключение, отколкото всекидневие. И макар да не мога да отрека силните моменти на БГ рапа, това определено не е език, който е добре да използваш.

Не е нужно да звучиш така изтъчнето, като в Шекспиров сонет, но знай, че добрите думи отварят неочаквано много врати. 

6. Всеки иска да знае всичко, но никой не обича клюкарите. Имай предвид че дори и някой да се кефи на пикантериите, които му споделяш, със сигурност не одобрява това и едва ли някога би ти се доверил. И тъй като доверието е основа за добро приятелство – едва ли си струва да развалиш своето заради някоя „по-пикантна” историйка.

Хубавото е, че има и специални обучителни срещи за тийнейджъри, които да им помогнат да бъдат още по-cool&nice в междучасията.

Организират се от Академията за добри обноски, а първият от тях започва на 30 септември – повече информация ще намерите тук.

Коментари
Последни видеа