Децата са по-уверени, ако родителите са женени

Проучване сред 3800 младежи доказва това

19 март 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Подрастващите с женени родители са по-уверени в себе си, отколкото техните връстници. Както поясняват учените, официалният брак допринася много повече за психическата стабилност на децата, отколкото модерното в момента живеене на съпружески начала.

The Telegraph пише, че Гари Бенсън от Фондацията за изучаване на брачните отношения във Великобритания и Спенсър Джеймс от Bringham Young Univesity в САЩ са анализирали данни на повече от 3800 британски младежи на възраст между 11 и 16 години. С децата е проведено детайлно интервю за различни аспекти от живота им, в това число трябвало да оценят доколко са уверени в себе си. След това отговорите сравнили с настоящата ситуация в семействата им.

Като цяло момчетата се оказали по-самоуверени, отколокото девойките. А що се отнася до родителите, и момчетата, и момичетата от семейства, където мама и татко са женени, демонстрирали значително по-голяма увереност в себе си, отколкото връстниците им, които растат със самотни родители или с такива, които живеят на съпружески начала.

„Официалният брак на родителите има голямо значение за децата, защото повишава шансовете им за успех напред в живота - казва директорът от Фондацията за изучаване на брачните отношения сър Пол Колридж. - Публичното признание на родителите за обвързаност между тях не само намалява риска от раздяла при двойката и психични травми за децата, но и, както виждаме, значително повишава увереността на подрастващите и възприемането им като личности.“

За последното твърдение сър Пол се осланя на данните от статистиката, според които почти 8 от 10 родители в брак продължават да са заедно до 15-ия рожден ден на детето. А при родителите, които съвместно съжителстват заедно, до този момент остават само 3 от 10 двойки.

Коментари
Последни видеа