УНИЦЕФ: Момичетата работят вкъщи 40% повече от момчетата

В кои страни домашната работа е разпределена неравно

07 октомври 2016 г.

Снимка: Guliver/ Getty Images

Момичетата на възраст 5 до 14 години работят вкъщи средно 40% по-дълго, отколото момчетата на същата възраст, обявява Мениджър нюз, като се позовава на изследване на УНИЦЕФ.

В резултат на това момичетата имат по-малко време за образование, социализация или просто за игра.

По данни на организацията като цяло момичетата в света работят по 160 милиона часа дневно повече от момчетата, за да приготвят храна, да чистят или да се грижат за други членове на семейството.

Проблемът е особено остър в Южна Азия, Близкия Изток и отделни райони на Африка. Домашната работа е разпределена крайно неравномерно в Йемен, Сомалия и Буркина Фасо.

В Сомалия например момичетата на 10-14 години посвещават около 26 часа седмично на домакинстване – това е почти цялото им свободно време.

Различията между момчетата и момичетата се проявяват много рано, подчертава УНИЦЕФ. Още на 5-9 години момчетата работят вкъщи 30% по-дълго време в сравнение с момчетата.

С порастването положението се влошава - 10-14-годишните момичета са ангажирани вкъщи двойно по-дълго, отколкото момчетата.

Възрастните на практика прехвърлят на малките си дъщери част от задълженията си като например грижата за по-малките деца. В някои страни те са длъжни да осигуряват дървата за огрев и водата за дома.

Експертите коментират, че тази ситуация влошава половото неравенство и намалява рязко възможността за развитие на жените.

Коментари
Последни видеа